Iran se izruguje „neprobojnosti“ izraelskog proturaketnog sustava

Najnoviji izraelsko-palestinski sukob (ili, preciznije, sukob izraelske vojske s Hamasom, jer se vojne aktivnosti odvijaju samo u pojasu Gaze, odnosno Izraelu, ali ne i na Zapadnoj obali kao drugoj sastavnici teritorijalno razjedinjene Palestinske samouprave) pozorno se prati diljem muslimanskog svijeta. Jedna od država koja ga vrlo intenzivno proživljava svakako je i Iran – zbog svojih dubokih neprijateljskih odnosa s Izraelom još od vremena islamske revolucije 1979. godine na čelu s ajatolahom Homeinijem.

Na spomenuti sukob reagirao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif  tijekom jučerašnjeg radnog posjeta Damasku, i sudjelovanja na sastanku s čelnicima niza palestinskih organizacija. Iranski je ministar tom prigodom govorio o neprobojnosti izraelske protuzračne obrane i to nazvao “mitom”, izvijestila je iranska državna agencija IRNA.

Prema Mohammadu Javadu Zarifu, nesavladivost izraelskog proturaketnog sustava Iron Dome (ABM) pokazala se “varljivom”.

Pri tom je ukazao na „brutalnost cionističkog režima, posebno u džamiji Al-Aqsa, i njegove napore da se judaizira cijelo područje džamije“ i na „hrabrost palestinskih žena i muškaraca koji su branili svoju zemlju“.

“Islamski svijet je vrlo ponosan na ovu hrabrost, osuđuje kriminalne radnje cionističkog režima počinjene u posljednja dva dana. A herojski odgovor skupina otpora dokazao je da su tvrdnje o tome da je Željezna kupola neprobojna – prazna laž“, izjavio je Zarif.

Također je sugovornike izvijestio da su se proteklih dana, u suradnji s turskim dužnosnicima i predstavnicima nekih drugih islamskih zemalja, činili napori da “međunarodna zajednica bude pažljivija prema ovom pitanju”.





“Nadamo se da ćemo poduzeti barem mali korak u Glavnoj skupštini UN-a, jer nema nade za Vijeće sigurnosti UN-a”, izjavio je iranski ministar, očito imajući u vidu da Sjedinjene Države, izraelski politički i vojni saveznik – imaju pravo veta u VS.

Iranski ministar vanjskih poslova u srijedu ujutro stigao je u Damask na čelu diplomatskog izaslanstva za konzultacije o bilateralnim odnosima sa Sirijom i regionalnim pitanjima, “posebno kako bi proučio najnoviji razvoj događaja u okupiranim zemljama i zločine cionističkog režima nad islamskim svetištima“, navodi IRNA.

Komentari

komentar





You may also like