Iran se obraća Kini za vojnu i gospodarsku pomoć

Hongkoški medij South China Morning Pres piše kako se Iran, zbog dugog sukobljavanja sa SAD-om sve češće obraća za pomoć Kini, s ciljem jačanja svoga vojnog potencijala i zaštite gospodarstva od američkih sankcija.

Vrlo tijesne veze između Kine i Irana ostale su vidljive i nakon dramatičnog zaoštravanja stanja na Bliskom istoku poslije američkog ubojstva iranskog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu, prošloga petka. Kineski veleposlanik u Iranu Chang Hua, izjavio je kako je Peking privržen svom partnerstvu s Teheranom. Posebni izaslanik NR Kine za Srednji istok Zhai Jun, posjetio je u ponedjeljak i utorak Teheran zbog razgovora po pitanju sigurnosti, gdje je govorio o provokacijama pojedinih država, pritom ne imenujući striktno SAD.

Kina ostaje iranski najveći trgovinski partner, iako se njezin uvoz nafte iz Irana značajno smanjio nakon američkih protuiranskih sankcija. Prema zadnjim podacima kineske carinske uprave, Kina je u studenom 2019. g. uvezla 547 758 tona iranske nafte u usporedbi s 3,07 milijuna tona u travnju iste godine. Trgovinska razmjena između dviju zemalja u 2018. g. iznosila je 35,13 milijardi dolara, od čega se gotovo polovica (oko 15 milijardi dolara) odnosila na naftu.

Sjedinjene Države su u studenom 2018. g. uvele sankcije protiv iranskog energetskog sektora želeći izvoz njegove nafte svesti na nulu, kako bi primorale Teheran na nove pregovore o svom nuklearnom programu, koji bi obuhvatili i iranski program razvoja balističkih raketa i njegovu ulogu u sukobima na Bliskom istoku. Prethodno su se, u svibnju 2018., SAD jednostrano povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Neovisno o snažnim američkim sankcijama, koje su nanijele štetu kinesko-iranskim energetskim vezama, Kina i Iran ostali su partneri u vojnoj sferi. Prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Stockholm International Peace Research Institute), Kina ulazi među tri najveće zemlje-partnerice Irana po izvozu oružja, izvevši u tu zemlju od 2008.-2018.g. oružja u vrijednosti od 269 milijuna dolara. Kina je vojno podupirala Iran čak i u vrijeme iračko-iranskog rata 1980.-1988., dok su u istodobno Irak podupirale SAD, SSSR i Francuska.

U 2016. godini Kina i Iran potpisali su sporzum o jačanju obrambene i vojne suradnje u borbi protiv terorizma. Svoje prve zajedničke vojno-pomorske vježbe provele su 2014. g. u vodama Perzijskog zaljeva. Krajem prosinca prošle godine u vodama Omanskog zaljeva i Arapskog mora održane su i prve trostrane pomorske vježbe između Irana, Kine i Rusije.





 

Komentari

komentar





You may also like