Iran se protivi turskoj vojnoj operaciji na granici Sirije i Iraka

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh kaže da se Teheran protivi bilo kakvoj vojnoj akciji i uporabi sile protiv drugih zemalja s ciljem rješavanja nesuglasica. On je to iznio kao odgovor na pitanje o planiranoj turskoj vojnoj akciji na sirijsko-iračkoj granici, prenosi iranski Tasnim.

U ponedjeljak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da će njegova zemlja uskoro pokrenuti napad na kurdske skupine sa sjedištem na sjeveroistoku Sirije.

“Takva akcija će narušiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet ciljanih zemalja te će zakomplicirati situaciju i eskalirati napetosti”, rekao je Khatibzadeh. Dodao je kako Islamska Republika razumije zabrinutost Turske za sigurnost i vjeruje da je jedini način za ublažavanje tih zabrinutosti dijalog, poštivanje bilateralnih sporazuma sa susjedima, kao i sporazuma postignutih u okviru pregovora u Astani.

Pregovore u Astani pokrenuli su Iran, Rusija i Turska 2017. kako bi se pronašlo rješenje za sirijsku krizu koja je započela 2011. godine. Iranski diplomat je istaknuo da se kroz posljednje godine pokazalo da vojna akcija ne pomaže oko postojećih problema, već da dovodi do humanitarnih posljedica i komplicira situaciju u regiji. Khatibzadeh je također najavio spremnost Irana da pomogne u deeskalaciji situacije. 

Komentari

komentar





You may also like