Iran smanjio izvoz nafte za milijun barela

Iran je smanjio izvoz nafte na svjetsko tržište uoči američkih sankcija koje počinju početkom studenog, međutim, još uvijek prodaje znatne količine svog „crnog zlata“.

Kako slijedi iz analiza investicijskih banaka, podataka o tankerskim prijevozima i Međunarodne agencije za energetiku (IEA), u rujnu je izvoz iranske nafte iznosio između 1,7 i 1,9 milijuna barela dnevno, u usporedbi s 2,7 milijuna barela koliko je iznosio u srpnju, objavio je CNBC.

Glavni kupci iranske nafte su Kina i Indija, a analitičari su, općenito, suglasni u mišljenju kako će te zemlje i nakon stupanja na snagu američkih sankcija nastaviti uvoziti naftu iz Irana (dodali bismo, ipak u smanjenom obliku).

Osim Kine i Indije, u rujnu su iransku naftu nastavili kupovati i Turska, Italija, Španjolska, Grčka i Japan, dok je Južna Koreja svoj uvoz u potpunosti obustavila.

„Izvoz iranske nafte u listopadu, kako se očekuje, ostat će približno na razini iz rujna, a nakon toga će pasti u slijedećem mjesecu nakon uvođenja sankcija“, izjavio je za CNBC šef odjela za istraživanje tržišta energenata ClipperData – Matt Smith.

Zabrinutost oko obustave isporuka iranske nafte, na koju se odnosi oko 3-4% svjetskog izvoza, povisila je cijenu nafte na četverogodišnji maksimum u listopadu, ali je nakon toga ona opet smanjena, između ostalog i zbog pogoršanja stanja na globalnim tržištima.





Ranije se pojavila informacija o tome, kako je Iran u nedjelju po prvi put prodao naftu privatnim kupcima kroz svoju energetsku burzu, u okviru napora za suprostavljanje američkim sankcijama, izvjestila je agencija AFP. Od predloženih milijun barela prodano je njih 280 tisuća, po cijeni od 74,85 dolara, što je za 4 dolara manje od početno planirane cijene. Ime kupaca je nepoznato. Prema informacijama iranske medijske agencije Fars, kupnju je izvršila privatna tvrtka kroz tri brokerske linije.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like