Iran: Snažna i sumnjiva eksplozija naftovoda na jugu

Na iranskom naftovodu na jugu zemlje danas je zabilježena eksplozija, javlja iranska poluslužbena agenciju Tasnim. Tvrde da je do eksplozije došlo jer je postojeća infrastruktura zastarjela. Tasnim piše da je eksplozija “stvorila mala podrhtavanja” koji su se mogli osjetiti u okolnim područjima.

U lipnju je izbio veliki požar u rafineriji nafte koja opslužuje glavni grad Irana, a požar je podigao guste oblake crnog dima iznad Teherana. Prošle godine zabilježen je niz tajanstvenih eksplozija i eksplozija na iranskim naftovodima. Nekoliko eksplozija zabilježeno je u ključnim iranskim strateškim energetskim čvorištima, što je dovelo do nagađanja da bi eksplozije zapravo mogle biti operacije sabotaže koju je osmislio Izrael ili neki drugi neprijatelj Teherana.

S jedne strane Iran brzo optužuje Izrael za neke fizičke i kibernetičke napade na njegovu infrastrukturu. No, ponekad Teheran također zataškuje takve incidente i niječe da su oni bili rezultat napada iz vana. Prošlog mjeseca iranske su benzinske postaje bile meta hakerskog napada koji je prouzročio da “padne” državni sustav elektroničkih subvencija goriva građanima.

Komentari

komentar

You may also like