Iran: sve nasilniji prosvjedi zbog nestašice vode u pokrajini Huzestan

Pokrajinu Huzestan na jugozapadu Irana zahvatio je val nasilnih prosjeda koji ulazi u sedmi dan. Ovu lučku regiju izuzetno bogatu naftom zahvatila je suša i velika vrućina. Prosvjednici, ovaj puta zahtijevaju bolju opskrbu vodom i tvrde da su žedni. Ipak, to nije jedini razlog protesta. Sunitski muslimani u ovoj regiji za sebe tvrde da su građani drugog reda u šijitskom Iranu. Već su prosvjedovali 2019. zbog naglog poskupljenja goriva, prenosi Al Jazeera.

Prema službenim podacima iranske vlade i prema podacima iranskih medijskih agencija, ubijen je jedan policajac, dok je sinoć ranjen u nogu drugi u gradu Bandar Mahshahr. Od civila su ubijeni Ghasem Khozeiri (18) i Mostafa Naimawi (30), a policija tvrdi da su ubijeni od strane “prosvjednika i huškača”.

Na rijetko dostupnim snimkama i fotografijama vidljivo je da su protesti daleko od mirnih. Jedna snimka, za koju Al Jazeera još ne može potvrditi vjerodostojnost, pokazuje da je zapaljen čak i tenk. Druge snimke pokazuju sukobe s policijom, barikade na cestama i zapaljene gume. Zbog svega toga je broj ubijenih i uhićenih vjerojatno i veći od prijavljenog.

Nažalost, mnogi pokušavaju iskoristiti nestašicu da bi zaradili na pitkoj vodi, a sve jača i nehumanija je tzv. “vodena mafija”.

Teheran je potvrdio nestašicu vode u regiji i obećao slanje cisterni s vodom, a u dostavu vode su uključili i vojsku (IRGC). Ipak, za nemire optužuju separatiste i strane medije koji iskorištavaju stanje za svoje interese.

Komentari

komentar





You may also like