Iran: svjedoci smo „rađanja nove Palestine“

Vojni sukob između izraelske vojske i Hamasovih snaga u pojasu Gaze s velikim se interesom prati u najvećem izraelskom regionalnom suparniku – Iranu. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

zapovjednik Iranskog Korpusa islamske revolucije general-bojnik Hossein Salami najavio je 19. svibnja “rođenje nove Palestine”,  kao rezultat trajnog rata snaga otpora protiv “cionističkog režima”, izvijestila je agencija France-Presse (FP).

“Danas smo svjedoci rođenja nove Palestine, njenog (novog) borbenog potencijala”, izjavio je iranski vojni zapovjednik na pro-palestinskom skupu na trgu Hosseina u središtu Teheranu.

Salami je kazao kako se “pojavio i novi Izrael – slomljen, razočaran, depresivan, izgubivši samopouzdanje”, o čemu svjedoči i obustava međunarodnih letova u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu.

“Bitka za Palestinu nije samo bitka Palestinaca protiv Izraelaca, već i bitka koja simbolizira protivljenje muslimana globalnoj aroganciji”, izjavio je Hossein Salami.

Podsjećamo: zapovjednik specijalnih snaga Qods iranskog Korpusa straže islamske revolucije, general Ismail Kaani, prošlog je tjedna razgovarao s čelnikom palestinskog pokreta Hamas Ismailom Hanijehom o najnovijim zbivanjima oko pojasa Gaze. Teheran aktivno podupire taj radikalni palestinski pokret koji djeluje samo u toj enklavi, a isto čini i Katar. Politički iza njega također stoji i Turska koja s Gazom ima vlastite interese.  Hamas je od strane Izraela proglašen terorističkom organizacijom, a isto su 2014. g učinile i Sjedinjene Države. U svojoj biti Hamasov politički program je utemeljen na programu radikalne i utjecajne panislamske organizacije Muslimanska braća (ili Muslimansko bratstvo) koju, međutim, velik broj ključnih arapskih zemalja smatra terorističkom i zabranjuje njihov rad na svom tlu – poput Saudijske Arabije, UAE i Egipta. S druge strane program Erdoganove vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP) također je turska inačica političkog i idejnog programa Muslimanske braće, pa sve zajedno predstavlja skup međusobno  vrlo zamršenih odnosa. Još kada u tu čitavu priču uključimo i Iran, a to je nužno (o čemu svjedoči i ova vijest), čitava se stvar dodatno komplicira na „N-tu potenciju“.





TOP TEMA: Zoran Meter: Izrael puca po šavovima

 





Komentari

komentar

You may also like