Iran traži od Japana da vrate 3 milijarde $ blokiranih američkim sankcijama

Japan nije u idealnom položaju kada je u pitanju balansiranje između Teherana i Washingtona.

Japan i Iran imaju djelomično partnerske odnose već 70 godina, bazirane na trgovini elektronike i nafte. Ipak, Japan je značajno prestao uvoziti iransku naftu nakon uvođenja američkih sankcija prema Iranu. Japan se našao u poziciji medijatora između dvije, njemu partnerske države, a japanski diplomatski vrh je više puta pokušao posredovati između Irana i SAD-a i utjecati na obje države. Tadašnji premijer Japana, Shinzo Abe, čak je i putovao u Teheran 2019.

Predsjednik Irana Ibrahim Raisi, pozvao je Japan da oslobodi iranska sredstva zamrznuta u zemlji zbog američkih sankcije, izvijestila je iranska državna televizija nakon današnjeg sastanka s gostujućim japanskim ministrom vanjskih poslova.

Teheran ne može doći do više desetaka milijardi dolara svoje imovine u stranim bankama uglavnom pribavljenih izvozom nafte i plina. Iran ne može doći ni do 3 milijarde svojih dolara “zaključanih” u Japanu, jer je Tokio shvatio da mu je ipak bitnije diplomatsko-vojno savezništvo s Washingtonom, nego nafta iz Teherana.

Sankcije su nanovo obnovljene 2018. “Poboljšanje veza s Japanom od velike je važnosti za Iran … Svako kašnjenje u deblokadi iranske imovine u japanskim bankama nije opravdano”, rekao je Raisi na sastanku s Toshimitsuom Motegijem, koji je u Teheran stigao danas u dvodnevni posjet, prenosi CGTN.

Komentari

komentar





You may also like