Iran tvrdi da ima hipersoničnu raketu koja može probiti sve obrambene štitove

Iran je razvio hipersonični projektil sposoban probiti sve obrambene sustave, izjavio je u danas general Amirali Hajizadeh, zapovjednik njegove zrakoplovno-svemirske jedinice Revolucionarne garde. Hipersonične rakete, poput tradicionalnih balističkih raketa koje mogu isporučiti nuklearno oružje, mogu letjeti više od pet puta brže od brzine zvuka.

“Ova hipersonična balistička raketa razvijena je za suprotstavljanje štitovima protuzračne obrane”, rekao je Hajizadeh, a citirala ga je iranska novinska agencija FARS. “Moći će probiti sve sustave obrane od projektila”, rekao je general, dodajući kako vjeruje da će proći desetljeća prije nego što se razvije sustav koji bi ga mogao presresti. “Ova raketa, koja gađa neprijateljske proturaketne sustave, predstavlja veliki generacijski skok u području raketa.

Ova objava dolazi nakon što je Iran u subotu priznao da je poslao bespilotne letjelice Rusiji, ali je rekao da je to učinio prije rata u Ukrajini. Washington Post je 16. listopada izvijestio da se Iran priprema isporučiti balističke projektile Rusiji, ali je Teheran odbacio izvješće kao “potpuno lažno”. Za razliku od balističkih projektila, hipersonični projektili lete putanjom nisko u atmosferi, potencijalno brže dosežući ciljeve. Sjevernokorejski test hipersoničnog projektila prošle godine izazvao je zabrinutost oko utrke za nabavu tehnologije. Rusija trenutno vodi u utrci za razvoj projektila, a slijede je Kina i Sjedinjene Države.

Moskva je u kolovozu objavila da je u Kalinjingradu, ruskoj enklavi okruženoj zemljama NATO-a, rasporedila zrakoplove opremljene najnovijim hiperzvučnim raketama. Rat u Ukrajini povećao je napetost u kalinjingradskoj enklavi. Rusija je u ožujku, na početku invazije na Ukrajinu, upotrijebila hipersonične rakete Kinžal, što je vjerojatno bila prva uporaba tih raketa.

U ožujku je američka vlada uvela sankcije Iranu za aktivnosti povezane s projektilima. U tadašnjem je priopćenju rečeno da su kaznene mjere uslijedile nakon “nedavnog iranskog raketnog napada na Arbil u Iraku, kao i raketnih napada iranskih saveznika Huti protiv Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata”. “Ovi su napadi podsjetnik da iranski razvoj i širenje balističkih projektila predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti”, rečeno je tada iz Washingtona.

Komentari

komentar





You may also like