Iran tvrdi da je razvio raketu s dometom od 1450 km

Iran je u srijedu predstavio novi projektil s dometom od 1450 kilometara, objavila je njihova novinska agencija Tasnim. Značajno je da je Teheran objavio ovu informaciju dan nakon nastavka pregovora u Beču o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Projektil je prikazan tijekom posjeta najviših iranskih vojnih čelnika elitnim raketnim bazama Revolucionarne garde (IRGC), piše Tasnim. “Strateško oružje je raketa treće generacije dugog dometa koju je razvio IRGC, a koja se pokreće na kruto gorivo i sposobna je probiti raketne štitove s velikom sposobnošću manevriranja”, tvrde. “Modificirani dizajn”  rakete Kheibarshekan “smanio je njegovu težinu za trećinu u usporedbi sa sličnim projektilima”, dodaje se, dok je vrijeme pripreme potrebno za njegovo lansiranje skraćeno na jednu šestinu od uobičajeno potrebnog. Izrael, regionalni neprijatelj Irana jest oko 1000 km zapadno od granica Irana što ga stavlja u domet ovih raketa, ako su navodi iz Teherana istiniti.

Delegati na pregovorima u Beču kažu da su postigli ograničen napredak otkako su nastavljeni u studenom. Zapadne sile kažu da je preostalo još malo vremena prije nego što iranski nuklearni napredak učini sporazum iz 2015. suvišnim, tj. Iran napravi prvu nuklearnu bombu. Visoki iranski sigurnosni dužnosnik Ali Shamkhani kritizirao je u srijedu pristup Sjedinjenih Država. “Glasovi američke vlade pokazuju da u toj zemlji nema koherentnosti za donošenje političkih odluka u smjeru napretka pregovora u Beču”, napisao je na Twitteru.

Komentari

komentar

You may also like