Iran tvrdi da sa SAD-om ‘razmjenjuje poruke’ o nuklearnom sporazumu

Iran je u ponedjeljak potvrdio da razmjenjuje poruke sa Sjedinjenim Državama kroz Europsku uniju i neke regionalne zemlje kako bi suzio praznine u postizanju nuklearnog sporazuma, javlja Anadolu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izjavio je na tjednoj konferenciji za novinare u Teheranu da je u tijeku razmjena poruka preko koordinatora za EU Enriquea Mora i ministara vanjskih poslova nekih regionalnih zemalja, dodajući da Teheran “pozdravlja” sve takve napore.

Od travnja prošle godine u austrijskoj prijestolnici Beču vode se neizravni pregovori Teherana i Washingtona o spašavanju nuklearnog sporazuma iz 2015., a obilježeni su višestrukim prekidima. Posljednji krug razgovora održan je u kolovozu i bio je usredotočen prvenstveno na nacrt prijedloga visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borrella, nakon čega su Teheran i Washington razmijenili komentare na njega. Početkom rujna Teheran je dostavio svoj konačni odgovor na komentare Washingtona, koji je Bidenova administracija odbacila kao “nekonstruktivan”, što je dovelo do još jednog zastoja.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi odbio je održavanje osobnog sastanka s američkim predsjednikom tijekom sudjelovanja na 77. zasjedanju Opće skupštine UN-a prošlog mjeseca. Međutim, Kanaani je u svojoj izjavi u ponedjeljak rekao da su dvije strane razmjenjivale poruke preko Mora i drugih posrednika na marginama samita UN-a u New Yorku. Dodao je da je Iran odlučan postići “dobar, snažan i stabilan sporazum” ako američka strana pokaže “političku volju”.

Iranski ministar vanjskih poslova Amir-Abdollahian u subotu je u telefonskom razgovoru sa svojim katarskim kolegom šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem kazao da su sa SAD-om u New Yorku razmijenjene poruke kako bi se “približile perspektive”. Ustvrdio je da su stvari “na dobrom putu” nakon nedavnog posjeta šefa iranske nuklearne agencije Mohammada Eslamija Beču i sastanka sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grossijem.

Među ključnim spornim točkama u pregovorima u Beču je istraga UN-ovog nuklearnog nadzornika o tri “neprijavljene nuklearne lokacije” u Iranu, čija vlada inzistira da se istrage obustave. Prošlog mjeseca, zajednička izjava Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke kritizirala je Teheran zbog njegovog zahtjeva da zatvori istragu UN-ovog nadzornika za nuklearni program, okrivljujući Iran za “ugrožavanje” pregovora. Iran je europsku izjavu nazvao “nepromišljenom” i “protiv dobre volje” da se spasi dogovor.





Bivša američka administracija pod predsjednikom Donaldom Trumpom izašla je iz nuklearnog sporazuma u svibnju 2018., nakon čega su Iranu ponovno uvedene ekonomske i financijske sankcije. Godinu dana kasnije, Iran je započeo proces smanjivanja svojih obveza prema sporazumu, pojačavši svoje obogaćivanje urana do razine čistoće od 60 posto, što je izazvalo zabrinutost na Zapadu.

Iran oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. uvjetuje američkim jamstvima





 

 

Komentari

komentar

You may also like