Iran u diplomatskoj ofanzivi: ministar vanjskih poslova u Moskvi, a potom u Bruxellessu

Ministar vanjskih poslova Irana, Mohammad Javad Zarif, danas je na čelu iranske delegacije doputovao u Moskvu.

Prethodno je glasnogovornik iranskog MVP Bahram Qassemi izjavio, kako će glavna tema razgovora ministra Zarifa i njegovog ruskog kolege Sergeia Lavrova biti „nastavak konzultacija glede Zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnost (iz Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, sklopljenog 14. srpnja 2015.g. između SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske, Njemačke (tzv. šestorice) i Irana).

Nakon Moskve, iranska će delegacija otputovati u Bruxelless na sastanak s glavnom povjerenicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini., kao i šefovima diplomacije Francuske, Velike Britanije i Njemačke.

Jasno je kako Teheran nastoji ojačati svoje pozicije glede navedene tematike u svezi iščekivanog poteza američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi se do 16. siječnja trebao očitovati o nastavku sankcija protiv Irana (uvedenih u vrijeme Obamine administracije zbog iranskog kršenja ljudskih prava i razvoja raketnog programa), ali i odluke Kongresa o budućnosti navedenog Sporazuma šestorice s Teheranom. U svezi istog Trump je u više navrata prijetio samostalnim američkim izlaskom iz Sporazuma ukolikjo se u nj ne ugrade određeni novi američki uvjeti koje bi Teheran morao ispuniti. Međutim, na međunarodnoj pozornici američki je čelnik u svojoj namjeri ostao usamljen u odnosu na sve glavne svjetske čimbenike koji se oštro protive reviziji ili poništenju Sporazuma s Iranom (EU (unutar nje Velika Britanija, Francuska i Njemačka), Rusija, Kina, Indija…). Osim toga, jednostranoj promjeni ili ukidanju Sporazuma protivi se i Međunarodna agencija za atomsku energiju, službeno nadležna za provjeru iranskog ispunjavanja preuzetih obveza koje iz njega proizlaze.

 Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like