Iran upozorava EU! Bruxelles „ni na nebu ni na zemlji“

Europska unija, zaokupljena brojnim unutarnjim i vanjskim problemima – uključno i onima vezanim uz Brexit, dobila je novo upozorenje iz Teherana, o tome kako je Iran spreman na novi – četvrti korak prema smanjenju svojih preuzetih obveza iz nuklearnog sporazuma (iz kojega su se SAD 8. svibnja prošle godine jednostrano povukle) ukoliko EU ne ispuni svoja obećanja Iranu. To je u ponedjeljak, 21. listopada, izjavio glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Musavi.

„Teheran se nada kako će Europa ispuniti svoja obećanja“, dodao je Musavi, pozvavši pritom europske sudionice sporazuma na djelovanje neovisno o stavovima Sjedinjenih Država. Dodao je kako Iran „pozdravlja razvoj odnosa sa svim državama EU, uključno i potpisnicama nuklearnog sporazuma“.

Podsjećamo: EU je Iranu obećala uvođenje posebnog mehanizma za platni promet u trgovini s Iranom – prije svega u odnosu na uvoz iranske nafte (tzv. INSTEX), kojim bi se zaobilazile američke sankcije prema iranskom energetskom i financijskom sektoru. Taj je mehanizam već od početka ove godine spreman za start ali se o njegovom početku primjene čeka konačna politička odluka do koje, međutim, nikako ne dolazi jer se EU boji daljnjeg zaoštravanja odnosa sa SAD-om s obzirom na snažan Trumpov pritisak s uvođenjem novih carina na europske proizvode. Zbog takvog razvoja stanja tj. činjenice da preuzete obveze iz nuklearnog sporazuma time, zapravo, još jedino ispunjava sam Iran, Teheran je još sredinom ove godine upozorio na postupnu obnovu svoga programa obogaćivanja urana. A uvođenje i četvrtog po redu koraka u tom smjeru zapravo bi značilo i iransko povlačenje tj. i stvarni propast nuklearnog sporazuma, što je američki predsjednik Donald Trump želio od samoga početka i pozivao američke saveznice u EU – supotpisnice sporazuma (Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju) na priključenje Washingtonu po tom pitanju. Međutim one to odbijaju jer je EU 5. po veličini uvoznica iranske nafte na svijetu, a osim toga radi se i o drugim razlozima gospodarske, sigurnosne i geopolitičke prirode.

Ovime EU jasno demonstrira i sve svoje slabosti kada je u pitanju njezina vanjska politika i težnja za njezinim samostalnim vođenjem – sukladno svojim interesima, koji su, ionako, svakim danom sve nejasniji i međusobno nekoordinirani pa čak i posve oprečni (poput problema s imigrantima).

Komentari

komentar





You may also like