Iran uskoro nastavlja s nuklearnim pregovorima u Beču

Iran će uskoro nastaviti razgovore o nuklearnom sporazumu u glavnom gradu Austrije, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh na današnjoj konferenciji za novinare,a prenosi IRNA.

“Vlada će u bliskoj budućnosti nastaviti pregovore u Beču”, istaknuo je. Prema riječima iranskog diplomata, “Teheran definitivno očekuje da će druge strane slijediti realan pristup jednom kada se nađu za istim stolom Beču. Iran se neće obvezati uvjetima koji su izvan prvotnog sporazuma”, dodao je Khatibzadeh.

U Beču se od travnja vode razgovori s Iranom i pet svjetskih sila (Rusijom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Kinom i Francuskom) o vraćanju nuklearnog sporazuma u izvornom obliku. Na dnevnom redu su pitanja vezana za ukidanje američkih sankcija Iranu, provedbu Teherana i njegovih  nuklearnih obveza i povratak Washingtona u JCPOA. Sudionici nuklearnog sporazuma također vode odvojene konzultacije sa SAD -om, koje ne uključuju Iran. Izaslanstva su u početku namjeravala dovršiti pregovore do kraja svibnja, ali ni nakon šest krugova pregovora nisu dovedeni do zaključka koji bi zadovoljio sve strane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) tvrdi da je Iran jako blizu kvalitete obogaćenog uranija koja je dovoljna za izradu nuklearnog oružja.

Također, Iran će nastaviti svoju “uobičajenu i tehničku” suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), sve dok se to UN-ovo tijelo pridržava “nepolitičkog i nediskriminatornog” pristupa Iranu, priopćilo je danas iransko ministarstvo vanjskih poslova .”Ako neki ljudi s političkim motivima žele uplesti politiku u suradnju koja bi se trebala temeljiti na tehnološkom razumijevanju, odgovor Irana bit će prikladan”, rekao je glasnogovornik ministarstva Saeed Khatibzadeh, prenosi Xinhua.

Komentari

komentar





You may also like