Iran uspješno testirao Mersad-16 raketni sustav

Iranska vojska uspješno je testirala najnoviji raketni sustav domeće proizvodnje Mersad-16. Prilikom testova je uspio otkriti i uništiti više ciljeva simultano. Sustav je testiran u uvjetima pustinje Dasht-e Kavir u sjeverno-središnjoj provinciji Semnan, prenosi iranski MEHR.

Sistem je razvijen u Iranu, a njegova primarna uloga je proturaketna obrana. Posebno je djelotvoran u presretanju krstarećih projektila na manjim visinama. Ovaj zemlja- zrak raketni sustav je, prema navodima iranske vojske, posebno napredan i ima kapacitet za elektroničko ratovanja, a razvijen je korištenjem isključivo iranske tehnologije. Tvrde da se pokazao spremnim za uključenje u arsenal iranske vojske

Mersad-16 je u potpunosti pokretan te je opremljen novom iranskom radarskom tehnologijom Hafez i Najm-804, kao i novim projektilom Shalamcheh 2 koji ima domet do 300 km.

Iran je u prošlosti predstavljao brojne nove oružane sustave usprkos rastućim tenzijama sa SAD-om i njihovim saveznicima. Iranci se izuzetno ponosne svoje naoružanje domaće proizvodnje. U svibnju, tijekom konflikta između Izraela i Hamasa, Iran je predstavio tri nova obrambena sistema, uključujući: Quds radar, zemlja-zrak raketni sistem 9-Day i dron nazvan Gaza s dometom leta od 2000 kilometara, prenosi RT.

Komentari

komentar





You may also like