Iran zabunom napao brod misleći da je izraelski?

Tko točno stoji iza napada na teretni brod CSAV Tyndall koji se dogodio ove nedjelje vjerojatno nikada neće biti do kraja poznato.

O napadu na brod prvi je izvijestio libanonski al-Mayadeen, TV kanal blizak Hezbollahu i Iranu. Tada su rekli da je napadnut “nepoznatim oružjem” te da je riječ o brodu u vlasništvu izraelskog tajkuna Eyal Ofer. Brod je plovio iz luke Jeddah u Saudijskoj Arabiji za Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tvrde da je na brodu izbila vatra, ali da oštećenja nisu velika, da je brod nastavio s plovidbom i da nitko od posade nije ozlijeđen. Brod je, kao i mnogi drugi, plovio pod zastavom Liberije zbog manjih carina i poreza.

S druge strane, izraelski N12 je izvijestio da je najvjerojatnije riječ o napadu projektilom, a izraelski Ynet tvrdi da iza napada stoji Iran.

Brod je, u praksi, u vlasništvu tvrtke iz UAE. Naime, bivši vlasnik Eyal Ofer tvrdi da je brod prodao prije nekoliko mjeseci te da nitko od posade nije Izraelac, prenosi The Independent. Yoruk Isik, istanbulski stručnjak za morski promet tvrdi da je riječ o napadu koji se temelji na propustu zbog zastarjelih i pogrešnih obavještajnih podataka.

Iran i Izrael su više puta sudjelovali u međusobnim napadima na brodove ove godine. Trgovački brodovi Izraela već su napadnuti u veljači i travnju u Omanskom zaljevu. Iranski teretni brod napadnut je u Crvenom moru u travnju, a prošlog mjeseca je pod nerazjašnjenim okolnostima potpuno najveći iranski vojni transportni brod u Omanskom zaljevu.

 





 

Komentari

komentar





You may also like