Iran zaplijenio dva grčka tankera u Perzijskom zaljevu; Atena optužuje Teheran za piratstvo

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je dva grčka naftna tankera danas u Perzijskom zaljevu, neposredno nakon što je Atena pomogla SAD-u u zapljeni iranskog naftnog tankera zbog navodnih kršenja sankcija u Sredozemnom moru, prenosi The Olympian.

Napetosti između Irana i Zapada su i dalje visoke zbog zastoja u pregovorima u vezi s njegovim brzo napredujućim nuklearnim programom. Iranska garda je na svojoj internetskoj stranici objavila priopćenje u kojem optužuje neimenovane tankere za neutvrđena kršenja. Grčko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je napravilo snažan demarš iranskom veleposlaniku u Ateni zbog “nasilnog preuzimanja dvaju brodova pod grčkom zastavom” u Perzijskom zaljevu. “Ova djela su zapravo djela piratstva”, stoji u priopćenju ministarstva.

Grčko ministarstvo je pozvalo na hitno oslobađanje plovila i njihove posade te je kazalo da će ti postupci imati “posebno negativne posljedice” u bilateralnim odnosima i odnosima Irana s Europskom unijom, čija je Grčka članica. U priopćenju ministarstva navodi se da je ranije u petak iranski helikopter sletio na brod “Delta Poseidon” pod grčkom zastavom u međunarodnim vodama oko 22 nautičke milje od obale Irana. “Naoružani ljudi su potom zarobili posadu”, navodi se, dodajući da su među posadom i dva grčka državljana. “Sličan incident prijavljen je na drugom plovilu pod grčkom zastavom, na kojem je bilo sedam grčkih državljana, u blizini obale Irana”, priopćilo je ministarstvo.

Američki dužnosnik obrane, govoreći pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarao o obavještajnim pitanjima, rekao je kako se čini da su se dva broda u petak približila, ali ne i ušla, u iranske teritorijalne vode. Brodovi su također isključili svoje uređaje za praćenje, što je sumnjiv postupak, rekao je dužnosnik. Međutim, niti jedan od njih nije izdao upozorenje ili poziv u pomoć, rekao je dužnosnik. Iran je ranije u petak zaprijetio da će poduzeti “kaznene mjere” zbog umiješanosti Grčke u američku zapljenu iranskog naftnog tankera u grčkim vodama. Medij Lloyd’s List objavio je kako su oba grčka tankera bila upravo malo prije natovarena iračkom sirovom naftom.

Komentari

komentar





You may also like