Iran zaplijenio novi tanker u Perzijskom zaljevu

Iranske vlasti u ponedjeljak ujutro, 30. svibnja, zaplijenile su brod koji je prevozio 106.500 barela krijumčarene nafte uz obalu otoka Qeshm (najvećeg u Hormuškom tjesnacu i u istočnom Perzijskom zaljevu), koji se nalazi uz južnu obalu Islamske Republike, te uhitile devet članova posade, izvijestila je iranska agencija Tasnim.

Devet članova posade neidentificiranog trgovačkog broda privedeno je radi istrage, navodi se u izvješću u kojem se citira čelnika pokrajinskog pravosuđa Hormozgan Mojtabu Gahremanija.

Ovdje treba dodati i jučerašnje priopćenje iz iranske lučke i pomorske uprave kako članovi posade dvaju grčkih naftnih tankera koje je prošlog tjedna zaplijenio Zbor Islamske revolucionarne garde (IRGC) u Perzijskom zaljevu nisu uhićeni i da su “dobrog su zdravlja”, priopćila je u nedjelju Lučka i pomorska uprava Irana. (O tom smo događaju izvijestili 27. svibnja, a možete ga pogledati ovdje ili ispod teksta.)

Dva grčka tankera zaplijenjena su zbog kršenja pomorskog režima, “pitanje se istražuje na temelju dokaza i dokumenata”, izvijestio je iranski medij Press TV na engleskom jeziku.

IRGC je 27. svibnja objavila o zapljeni dvaju grčkih naftnih tankera u Perzijskom zaljevu, nekoliko dana nakon što je Grčka zaplijenila iranski tanker u svojim teritorijalnim vodama i teret na brodu predala Sjedinjenim Državama.





Grčko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je ranije u petak iranski helikopter sletio na brod “Delta Poseidon” pod grčkom zastavom u međunarodnim vodama oko 22 nautičke milje od obale Irana. “Naoružani ljudi su potom zarobili posadu”, u kojoj su i dva grčka državljana. “Sličan incident prijavljen je na drugom plovilu pod grčkom zastavom, na kojem je bilo sedam grčkih državljana, u blizini obale Irana”, priopćilo je grčko ministarstvo.

Iran zaplijenio dva grčka tankera u Perzijskom zaljevu; Atena optužuje Teheran za piratstvo





 

Komentari

komentar

You may also like