Iran započeo vojne vježbe blizu Azerbajdžana kojeg optužuje za “cionističku prisutnost”

Iranska vojska započela je velike vježbe u sjeverozapadnom dijelu zemlje, a vježbe uključuj bespilotne letjelice, oklopne jedinice i helikoptere. Vježbe se organiziraju blizu granice sa susjednim Azerbajdžanom i usred rastućih tenzija s tom državom, piše RT.

Danas ujutro iranske kopnene snage započele su vojnu vježbu “Fatehan (osvajač) Kheibara”. General Kiomars Heidari rekao je agenciji Mehr da su vježbe planirane radi testiranja naoružanja, vojne opreme i procjene borbene spremnosti. General je dodao da će vježbe poboljšati borbenu spremnost oružanih snaga stacioniranih u regiji i sugerirao da vježbe već neko vrijeme bile zakazane.

Oklopne postrojbe, topništvo i bespilotne letjelice iz divizija kopnene vojske kopnene vojske bile su podržane helikopterima iz zračnih snaga. Dijeleći fotografije i snimke vježbi na internetu, novinar Heshmat Alavi rekao je da su vježbe neke od najvećih koje je Teheran ikada održao, ističući rastuće tenzije sa susjednim Azerbajdžanom.

Dok je dio iranskih dužnosnika sugerirao da su vježbe rutinske naravi, drugi su kao razlog nagovijestili pogoršanje odnosa sa susjedima i prisutnost ‘”cionista” u Azerbajdžanu. U srijedu je brigadni general Mohammad Pakpour, zapovjednik kopnenih snaga iranske revolucionarne garde, rekao novinarima kako Iran neće tolerirati da njegovi susjedi postanu “sigurno utočište i baza za prisutnost i protu sigurnosne aktivnosti lažnog cionističkog režima”.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh također je izjavio da Teheran “neće tolerirati prisutnost cionističkog režima u blizini naših granica”. Primjedbe se odnose na veze Azerbajdžana s Izraelom.

U intervjuu turskoj agenciji Anadolu u ponedjeljak, azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev rekao je da je “iznenađen” iranskim vježbama, ističući da su one bez presedana u posljednjih 30 godina. “Zašto baš sada? Zašto baš na našoj granici? Ova pitanja postavlja azerbejdžanska javnost, a ne ja”, rekao je Alijev. Azerbajdžan i Izrael poboljšavaju odnos posljednjih desetljeća, pri čemu Azerbajdžan šalje naftu, a Izrael zauzvrat vojnu opremu. Prošle su godine azerbajdžanske snage koristile izraelsko oružje, sa značajnim uspjehom, u sukobu s Armenijom oko Nagorno-Karabaha. Nedavno je Teheran prosvjedovao protiv uhićenja dvojice iranskih vozača kamiona koji su prelazili azerbajdžansku granicu prema Armeniji.





Komentari

komentar

You may also like