Iran zaprijetio povlačenjem iz sporazuma o nuklearnom programu

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je u utorak kako se Iran može povući iz sporazuma o nuklearnom programu već u nadolazećim danima ili satima, ukoliko SAD nastavi širiti sankcije, izvjestila je agencija France Presse.

„Nesretno iskustvo sankcija i suprostavljanja dovelo je njihovu (američku) prethodnu administraciju za pregovarački stol. Ako se oni žele vratiti toj praksi, u vrlo kratko vrijeme – ne tjedne ili mjesece, već sate i dane – mi ćemo se vratiti u naše prijašnje stanje“, izjavio je iranski čelnik.

Američkog predsjednika Donalda Trumpa iranski vođa je nazvao „lošim partnerom“.

„U posljednje vrijeme svijet je postao svjedokom kako je SAD, kao dopuna njegovog stalnog… kršenja obećanja iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja, ignorirao nekoliko ostalih globalnih sporazuma i svojim saveznicima pokazao kako SAD nije dobar partner ni pouzdana strana u pregovorima“, izjavio je Rouhani.

Podsjećamo: Iran i međunarodna „šestorica“ (SAD, Rusija, Kina, EU, Njemačka i Japan) potpisali su 14. srpnja 2015. godine povijesni sporazum o reguliranju dugogodišnjih problema vezanih uz razvoj iranskog nuklearnog programa.  Tada je usvojen Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (stupio na snagu 16. siječnja 2016. g.), ispunjenje kojeg s Irana skida gospodarske i financijske sankcije usvojene od strane Vijeća sigurnosti UN-a, SAD-a i Europske unije. Sve su strane, uključno i američku, u više navrata potvrđivale kako se Iran pridržava preuzetih obveza. Dolaskom na vlast američkog predsjednika Donalda Trumpa uredale su optužbe američke strane da Teheran ne ispunjava preuzete obveze, poglavito u smislu razvoja njegovog raketnog programa, i da će SAD djelovati u smjeru uvođenja novih sankcija. Međutim, sankcije Iranu odbile su uvesti EU i drugi potpisnici spomenutog sporazuma, nakon čega je Washington najavio uvođenje unilateralnih sankcija. To je nedavno i ostvario izglasavanjem zajedničkog sankcijskog paketa protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Nakon toga Iran je najavio poteze kojima će se suprostaviti američkim jednostranim potezima. Jedan od njih je i prije nekoliko dana izglasan zakon od strane iranskog parlamenta, o povećavanju financijskih sredstava za aktivnosti Korpusa straže islamske revolucije izvan iranskih granica.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like