Iran zaprijetio zadržavanjem britanskog tankera, kao protuodgovor!

Foto: preuzeto s portala Gibraltar Facts

Iranski državni službenik Mohsen Rezai zaprijetio je zadržavanjem britanskoga tankera, kao odgovor na jučerašnje zadržavanje iranskog tankera u Gibraltaru od strane britanskih marinaca.

„Ako Velika Britanija ne oslobodi iranski naftni tanker, vlada (Irana) obvezna je djelovati identično i zadržati britanski tanker“, napisao je Rezai u svojoj tvitter obajvi.

Agencija Reuters izvješćuje kako je vlada Gibraltara izjavila da se posada zadržanog iranskog super-tankera Grace 1 ispituje u svojstvu svjedoka, a ne osumnjičenih za izvršenje kaznenog djela, kako bi se utvrdio karakter tereta i njegovo konačno odredište. Ukoliko službene osobe Gibraltara ne uspiju u potpunosti utvrditi ove podatke, one se u skoro vrijeme mogu obratiti sudu za dozvolu o zadržanju broda na još duže razdoblje.

Podsjećamo: jučer su marinci britanske kraljevske mornarice u Gibraltaru, prekomorskom teritoriju Velike Britanije, zadržali super-tanker Grace 1 koji plovi pod panamskom zastavom, a u iranskom je vlasništvu. Naime, sumnja se da je tanker trebao prevesti iransku naftu u Siriju, čime krši europske i američke sankcije. Pri tom se misli na sankcije uvedene protiv Sirije (na izvoz nafte toj zemlji) još 2011. godine. Iako gibraltarske vlasti nisu utočnile porijeklo nafte, Bloomberg  navodi kako je satelitskim praćenjem brodova utvrđeno da je taj tanker bio ukrcan naftom na terminalu iranskog otoka Harg sredinom travnja. Nakon što je bio usidren uz obale UAE, poslje nekoliko tjedana počeo je plovidbu niz južnu obalu Afrike, prošavši Cape Town početkom lipnja, umjesto da plovi kraćom rutom kroz Sueski kanal. Naime, tankeri takve veličine ne mogu prolaziti kroz Suez kada su u potpunosti nakrcani teretom. Iran navodi kako se u tom tankeru prevozi iračka nafta.

Ovaj jučerašnji incident može pojačati napetosti u odnosima Irana i EU, iako on, kao što smo prethodno naveli, nema neposredne veze s prošle godine uvedenim novim američkim sankcijama protivTeherana, nakon što su se SAD jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Naime, upravo su u tijeku pojačane aktivnosti od strane EU (prije svega Njemačke, Francuske i Velike Britanije, kao potpisnica spomenutog nuklearnog sporazuma) u nagovaranju Irana da ne nastavi s daljnjim kršenjem svojih preuzetih obveza iz toga sporazuma (ma kako to neuvjerljivo pa i nemoralno zvučalo s obzirom da ih je do sada, nakon što je Washington uveo protuiranske sankcije jedino on i provodio).
U četvrtak, 4. srpnja, iransko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je britanskog veleposlanika u toj zemlji, kako bi mu uručilo oštar i „odlučan prosvijed protiv nezakonitog i neprihvatljivog zadržavanja“ iranskoga broda.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like