Iranci stigli na Krim: Pomažu ruskoj vojsci oko napada dronovima?

Bijela kuća je priopćila da su iranske trupe “izravno angažirane na terenu” na Krimu podržavajući napade bespilotnih letjelica na ukrajinske elektrane i drugu ključnu infrastrukturu, prenosi The Irish Examiner.

Američka administracija tvrdi da ima zabrinjavajuće dokaze o sve većoj ulozi Teherana u pružanju pomoći Rusiji oko rata u Ukrajini. Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da je Iran poslao “relativno mali broj” osoblja na Krim, dio Ukrajine koji je Rusija jednostrano anektirala u 2014. Iranski vojnici navodno pomažu ruskim trupama u lansiranju bespilotnih letjelica iranske proizvodnje protiv Ukrajine. Članovi ogranka Iranske revolucionarne garde poslani su da pomognu ruskim snagama u korištenju dronova, specifičnije je navela britanska vlada.

Rusi su se posljednjih dana sve više okrenuli bespilotnim letjelicama koje je isporučio Iran, kao i krstarećim projektilima Kalibr i Iskander, kako bi izveli niz napada na ukrajinsku infrastrukturu i nevojne ciljeve. Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovaj tjedan da su ruske snage uništile 30 posto ukrajinskih elektrana  u samo osam dana. Kirby je rekao: “Informacije koje imamo su da Iranci nude obuku i tehničku podršku na Krimu, ali Rusi su ti koji upravljaju dronovima”. Zelenski je rekao da je Rusija naručila 2400 dronova “kamikaza” od Irana i da su počeli stizati u kolovozu. SAD je Iranu već uveo dodatne sankcija na tvrtke povezane s proizvodnjom i transportom iranskih dronova. Teheran i Moskva i dalje negiraju transakciju i upotrebu iranskih dronova u Ukrajini.

Deklasificirani nalazi američkih obavještajnih službi tvrde da su se Rusi suočili s tehničkim problemima s dronovima ubrzo nakon što su ih preuzeli u kolovozu. Fotografije na društvenim mrežama od strane Ukrajinaca pokazuju da dio eksploziva na dronovima koji se zabijaju u mete zapravo nije eksplodirao. The Washington post je početkom tjedna pisao da je Rusija od Irana zatražila i dvije vrste navođenih projektila srednjeg dometa. Kirby sada govori da je takva prodaja ruskoj vojsci “gotovo sigurna”.

Komentari

komentar





You may also like