Iranci tankerima prevoze benzin u Venezuelu, pred očima SAD-a

Iran svojim potezima jasno daje do znanja kako i nadalje želi ostati „kost u grlu“ američke vanjske politike, i to po svim pitanjima: političkim, vojnim i gospodarskim. U konkretnom slučaju, koji se tiče predmetne vijesti – radi se o onim energetskim. Naravno, Teheran to ne čini zato što želi razljutiti Washington, već jedino iz razloga što želi preživjeti, kao što to želi i Venezuela, teška vremena – nastala zbog uvedenih strogih američkih sankcija.

Naime, nakon što smo u svibnju na našem portalu izvijestili (vidi poveznicu ispod teksta) o „drskom“ slanju iranskih tankera s benzinom u Venezuelu (njihovi energetski sektori i po pitanju uvoza i izvoza pod strogim su režimom američkih sankcija), Amerikancima „ispred nosa“, zbog čega je predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio novim i još strožim sankcijama (spominjale su se i ideje o konfiskaciji iranskih tankera koji u tome poslu sudjeluju, pa čak i vojno sprječavanje njihove plovidbe kroz Karipsko more), ista se priča i dalje nastavila.

Američke snakcije protiv 5 iranskih tankera koje su u tom poslu sudjelovale nisu dale željene rezultate te se čitav posao između Teherana i Caracasa nastavio i dalje. Zato je američko tužiteljstvo posredstvom američkih sudova zatražilo oduzimanje četiriju iranskih tankera (info: The Wall Street Journal). Savezni tužitelj okruga Columbia tvrdi kako je biznismen Mahmud Madanipur organiziraao isporuke kroz mrežu fiktivnih tvrtki, kao bi zaobišao američke sankcije. Taj je poslovni čovjek navodno povezan s iranskim Korpusom straže islamske revolucije, koju Washington smatra terorističkom organizacijom.

Spomenuti biznismen je kroz tvrtke u UAE falsificirao podatke o porijeklu nafte i brinuo se za operacije za pretovar nafte i benzina s broda na brod na otvorenom moru. Tužitelji tvrde kako će prihodi od tih poslova biti korišteni za rad Korpusa straže islamske revolucije. Prema navodima spomenutog medija WSJ, iranski biznismen navodno je kazao predstavniku izvjesne kineske tvrtke kako uplate on može obavljati preko Omana, UAE, Turske, Italije i Njemačke.

SAD prijete iranskim tankerima koji se približavaju Venecueli!





 

Komentari

komentar





You may also like