Iranska ideja o protuameričkom savezu s Rusijom, Irakom, Pakistanom i Sirijom

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneia i bivši zapovjednik Korpusa straže islamske revolucije general-bojnik Yahya Rahim Safavi, predložio je osnivanje regionalne koalicije protiv SAD-a, koju bi, osim Irana, činili još i Rusija, Sirija, Irak i Pakistan.

Podsjećamo kako su Rusija i Iran saveznici po pitanju sirijskog sukoba i da se radi o tzv. situacijskom savezu, izniklom iz sličnih pogleda dviju zemalja o toj zemlji i obostranoj potpori tamošnjem predsjedniku Basharu Asadu i službenoj vladi u Damasku u suprostavljanju terorističkim organizacijama, kao i željama za dezintegraciju Sirije po etničko-vjerskom ključu. Međutim, iako Rusija i Iran, kao, uz Otomansko carstvo dominantne imperije (uključno i SSSR) čiji su se interesi na tim prostorima neposredno sudarali, imaju opterećujuću prošlost, posljednjih desetak godina Moskva i Teheran učinili su niz važnih koraka na približavanju svojih ključnih stavova po pitanjima međunarodnih odnosa i razvoju bilateralne suradnje. Ona se prije svega ogleda u vojno-tehničkoj sferi, razvoju iranskog nuklearnog programa u civilne svrhe, kao i u sferi energetike tj. ugljikovodika. Sadašnja radikalizacija američko-iranskih odnosa, kao i novi „hladni rat“ koji se upravo uspostavlja između SAD-a i Rusije, Moskvu i Teheran, zajedno s Kinom, naprosto primorava na još širu suradnju, prije svega onu koja se tiče sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Tako je danas, reagirajući na prijedlog iranskog generala Safavia, čelnik ruskog Centra za vojno-politička istraživanja Aleksei Podberezkin izjavio, kako je „ta ideja vrlo perspektivna“. Ona će, navodi on dalje, naići na protivljenje zapadne koalicije koja Iran dovodi na granicu rata sa Sjedinjenim Državama, i zato će „Iran  biti zainteresiran za savez s Rusijom“.

Iran, navodi Podberezkin, teži u najmanjem smislu, očuvanju svog suvereniteta i regionalnog identiteta i nezavisnosti od Zapada, a u maksimalnom smislu teži ulozi snažne regionalne države i vodstvu.

„Trenutačno se Rusija sudarila s jedinstvenom frontom, s jedinstvenom zapadnom koalicijom na čelu sa SAD-om. U tu koaliciju ulaze praktički sve europske države, njih više od 60. Rusija mora tražiti saveznike i Iran je u tom smislu dobar saveznik“, kazao je Aleksei Podberezkin.
Ovakvo razmišljanje utemeljeno je na čistoj logici. Ono je vidljivo u povijesnoj praksi i ljudskom životu uopće, kada se slabiji okupljaju u grupu ili zajednicu radi lakše obrane od snažnijeg protivnika. Međutim, ovdje se, na žalost, ni s jedne strane ne radi o slabim protivnicima, već o međusobno sukobljenim glavnim nuklearnim silama svijeta i njihovim satelitima koji imaju potpuno drugorazrednu ulogu. Hoće li na kraju ipak prevladati razum, sada je glavno pitanje, a odgovor na njega, na žalost, sve je češće negativnog predznaka s obzirom na potpuno suprostavljene pozicije dviju strana glede budućeg ustroja svijeta.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like