Iranska jedina nuklearna elektrana naglo ugašena zbog “kvara”

Jedina nuklearna elektrana u Iranu jutros je privremeno prestala s radom zbog “tehničke greške”, a iz Irana najavljuju da će popravak trajati nekoliko dana, prenosi Al Jazeera.

“Nakon tehničkog kvara u Bushehr elektrani, ona je privremeno zatvorena i nedostupna energetskoj mreži”- napisali su jutros na stranicama Organizacije za atomsku energiju Irana.

Sinoć, prije informacija o kvaru, zamolili su Irance da smanje potrošnju električne energije zbog “porasta temperature” u elektrani. Iz tvrtke zaduženje za elektranu su rekli kako će popravci vjerojatno trajati do kraja tjedna.

Još nema informacija o tome je li došlo do curenja radijacije, koliko je ozbiljan kvar i što je dovelo do kvara. Upravo jučer su se iranski delegati vratiti u Teheran nakon neuspješnog kruga pregovora u Beču oko iranskog nuklearnog sporazuma. Osim toga, prekjučer je Iran izabrao novog predsjednika, što je Izrael oštro osudio nazvavši ga “brutalnim krvnikom”, ali i čovjekom snažnih nuklearnih ambicija. Osim toga, početkom travnja je Izrael uspješno napao iransko nuklearno postrojenje Natanz.

Postrojenje koje je sada u kvaru ima za svrhu proizvodnju električne energije, a ne razvijanje oružja i još nema nikakvih naznaka da su u “tehničkom kvaru” sudjelovale strane sile. Ipak, ovo postrojenje je pod budnim okom međunarodnih inspekcija za nuklearnu energiju. Izgrađeno je uz pomoć Rusije 2011., a gorivni štapovi dolaze iz Rusije, te se u Rusiju moraju pedantno vratiti nakon što su iskorišteni.

 
Komentari

komentar

You may also like