Iranska mornarica tvrdi da je spriječila američki pokušaj “krađe” nafte u Omanskom zaljevu

Do današnjeg incidenta došlo je zbog sukob “neprofesionalnog ponašanja američkog ratnog broda u južnim vodama Irana, što je prouzrokovalo oštru reakciju patrolnih brodova islamske revolucionarne garde, nakon čega je američki brod napustio mjesto događaja”, piše iranski Mehr.

Prema verziji događaja iz Teherana pomorske snage Zbora čuvara revolucije Islamske Republike uspjele su zaustaviti pokušaj američke mornarice da blokira i zauzme divovski naftni tanker u strateški važnom Omanskom zaljevu. Nakon toga su pomorske snage Irana ispratile tanker natrag u iranske teritorijalne vode.

Američka mornarica je isprva blokirala tanker i zaplijenila ga, ali je “oslobođen” uz pomoć slijetanje iranskih helikoptera na palubu tankera, prema navodima iz Teherana. Nakon toga je američka mornarica drugi puta pokušala blokirati tanker s još nekoliko brodova i američkih helikoptera, ali je tanker uspješno ispraćen u iranske teritorijalne vode. IRGC je najavio da će uskoro objaviti snimku američkog pokušaja “piratstva”. Iranski ministar nafte Javad Owji zahvalio je IRGC-u na spašavanju tankera od “krađe”.

Iz američke peta flota rekli su za AP da su vidjeli reportaže o incidentu, ali da još nemaju dovoljno informacija da bi komentirali. Iran, s druge strane, sve glasnije upozorava američku mornaricu da se ne upliće u transport Omanskim zaljevom. Najavili su da će pojačati patrole područjem kako bi osigurali siguran prolaz njihovim brodovima.

Komentari

komentar
You may also like