Iranska osveta? Pogođen izraelski brod; izraelska flota u stanju pripravnosti!

Nakon što je u nedjelju napadnuto iransko nuklearno postrojenje u Natanzu, za što Teheran optužuje Izrael a visoki dužnosnici otvoreno najavljuju osvetu, čini se kako nije trebalo dugo čekati na iranski protuodgovor.

Prema navodima dvaju izvora iz izraelske službe sigurnosti koje prenosi Reuters, projektilom je napadnut izraelski trgovački brod u blizini luke Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), pri čemu nije bilo žrtava. Također se ne navode niti razmjeri počinjene štete.

Izraelska mornarica nakon tog napada stavljena je u stanje pripravnosti.

Panarapska televizija Al Mayadin sa sjedištem u Bejrutu, koji je jedan od prvih izvijestio o pomorskom incidentu uz obalu UAE, napadnuti je brod identificirao kao Hyperion Ray koji plovi pod zastavom Bahama, ali je u vlasništvu izraelske tvrtke za opskrbu automobilima.

Ovo je drugi brod iste tvrtke koji je napadnut, a prije toga to se dogodilo krajem veljače, kada je u Omanskom zaljevu napadnut teretni brod Helios Ray.

Izraelski dužnosnici za napad su odmah optužili Iran. Međutim, detalji napada i dalje su nepoznati, kao i podaci je li raketni udar izvršen s morske platforme (bilo nadvodne bilo podmorske), ili s kopna.





Ovaj događaj samo je nastavak sve intenzivnijeg sukobljavanja dviju zemalja na moru, koje je započeo Izrael još u vrijeme Trumpove administracije, kada je od 2019. g., s ciljem pomaganja provedbi američkih protuiranskih sankcija koje se odnose na zabranu izvoza iranske nafte, izvršio više od deset napada na iranske trgovačke brodove u Crvenom moru, o čemu su nedavno pisali i ugledni američki mediji poput Wall Street Journala. Iran je, nakon dolaska Bidenove administracije, očito shvaćajući njenu želju za poboljšanjem odnosa s Teheranom, počeo uzvraćati sličnim metodama i napadati izraelske brodove u Arapskom moru ili Perzijskom zaljevu.

Pri tom, naravno, niti jedna od strana takve napade izrijekom ne potvrđuje.

U ovom slučaju stvar je dodatno zakomplicirana spomenutim napadom na iransko nuklearno postrojenje i činjenicom da se u Beču odvijaju neizravni američko-iranski pregovori o nuklearnom sporazumu, kojima se Izrael protivi ili, preciznije rečeno, od njih strahuje da će završiti kompromisom koji će ići na štetu njegovih interesa.





Podsjećamo i na događaj od 6. travnja (znakovito, baš na dan početka američko-iranskih pregovora u Beču), kada je iranski brod Saviz napadnut magnetnim minama uz obalu Džibutija u Crvenom moru, i kada mu je nanijeta manja šteta, a nitko od članova posade nije stradao. Prema iranskoj verziji, taj je brod (za kojeg SAD i Izrael tvrde da se bavi obavještajnim zadaćama) stacioniran u Crvenom moru i Adenskom zaljevu kako bi se osigurala pomorska sigurnost i zaštitili iranski trgovački brodovi od pirata koji djeluju u regiji.

Znajući na koji način reagira izraelska država u ovakvim i sličnim situacijama, teško je vjerovati da će izostati protuodgovor na ovaj najnoviji iranski napad. Isto vrijedi i za drugu stranu, pa je, logično, najizglednije stvaranje novog „začaranog kruga“ sve opasnijih incidenata između dvaju glavnih bliskoistočnih antagonista.

 

Komentari

komentar

You may also like