Iranska vojska dobila strateške ofanzivne dronove dalekog dometa

Vojska Islamske Republike Iran dobila je tri tipa bespilotnih letjelica (dronova) s radijusom kretanja od 1500 kilometara. Radi se o strateškim dronovima udarne i obavještajne namjene, izjavio je jučer iranski ministar obrane brigadni general Amir Hatami (naslovna foto), u programu državne televizije.

Dronovi su sposobni nadzirati „pokrete protivnika sa značajne udaljenosti“ i izvršavati bojeve zadaće. Dronovi, pod kodnim nazvom „Karrar“ i „Ababil-3“ naoružani su raketama i bombama, a mogu dostići visinu do 14 tisuća metara.

Hatami je izjavio kako su oni proizvod domaćih stručnjaka iz iranskog vojno-industrijskog kompleksa i tamošnjih sveučilišta.

Za Iran dronovi predstavljaju ključni element nadzora pograničnih prostora, poglavito voda Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca gdje nerjetko dolazi do incidentnih situacija, intenziviranih nakon američkog ubojstva iranskog generala Qassema Soleimanija u siječnju ove godine.

O najnovijim incidentima uz sudjelovanje iranskih i američkih snaga u sjeni pandemije koronavirusa i iniciranih od iranske strane moći ćete saznati u novoj analizi na portalu Geopolitika News, koja slijedi uskoro.

 





Komentari

komentar

You may also like