Iranske kritike SAD-a zbog narušavanja regionalne ravnoteže snaga

U vlastitom članku za britanski The Guardian, direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi, optužio je SAD, da svojom potporom Saudijskoj Arabiji narušava regionalnu ravnotežu snaga.

„Dilema sigurnosti“ je prvi temelj ispunjenja nuklearnog sporazuma između Irana i Zapadnih država, i njegovi potpisnici moraju razlučiti za što im treba njihova vlast i moć: za osiguranje sigurnosti u regiji ili „za vlastitu korist“, kazao je Salehi.

„Utrka za vojnom moći koja nadilazi potrebe za osiguranje (vlastite, op. GN.) sigurnosti, izaziva zabrinutost drugih i ugrožava stabilnost. Npr., američka prodaja oružja nekim tradicionalnim partnerima na Bliskom istoku, …jest provokacija“, navodi Salehi. Pritom misli na nedavni američko-saudijski sporazum o prodaji američkog naoružanja toj zemlji u iznosu od 109,7 milijardi dolara.

„Alternativni čimbenici usmjereni na stvaranje nepotrebnih kriza… Ideje poput „sukoba civilizacija“, „šijtsko-sunitskog sukoba“, „arapsko-perzijskog neprijateljstva“ i „arapsko-izraelska os protiv Irana“ – sve su redom primjeri alternativne stvarnosti, stvoreni za nejasne ciljeve“, zaključuje Ali Akbar Salehi.

 

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like