Iranske zalihe urana uskoro dovoljne za više od jedne bombe, tvrde iz E3

Iran ima dovoljno nuklearnih materijala za proizvodnju više od jedne nuklearne bojeve glave ako dodatno obogati već postojeći uran, objavila su danas u zajedničkoj objavi ministarstva vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke (E3).

“Duboko smo zabrinuti jer Iran više od dvije godine nastavlja sa sustavnom nuklearnom eskalacijom, čime je trajno i nepovratno nadogradio svoje nuklearne sposobnosti i izložio međunarodnu zajednicu značajnom riziku”, stoji u dokumentu. “Iran nema uvjerljivo opravdanje za civilno obogaćivanje urana u stopama od 20% i 60%. Proizvodnja visoko obogaćenog urana (HEU) je bez presedana za državu bez službenog programa nuklearnog naoružanja”, piše u objavi. Kao rezultat iranskog alarmantnog tempa proizvodnje, ukupne iranske zalihe danas sadrže dovoljno fisijskog materijala koji bi se, ako bi se dodatno obogatio, mogao koristiti za proizvodnju više od jednog nuklearnog oružja, a akumulacija urana obogaćenog na 20 i 60 posto dodatno smanjuje vrijeme koje bi Iranu trebalo da dođe do prvog nuklearnog oružja.”

Zemlje E3 izrazile su zabrinutost zbog “nedavne instalacije modularne infrastrukture naprednih centrifuga”. Takav će korak omogućiti Iranu da “lakše promijeni operativnu konfiguraciju takvih kaskada i da se obogati uran na veće razine”, navodi se u priopćenju. “Iran je također razvio bitno znanje ključno za proizvodnju nuklearnog oružja, posebno u području metalnog urana.” Prema priopćenju, iranski je “nuklearni program sada u znatno naprednijem stanju”. “Kontinuirane eskalacije Irana nepovratno smanjuju vjerodostojnost JCPOA za protuproliferaciju”, naglasile su zemlje E3.

Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA), također poznat kao Iranski nuklearni sporazum, potpisan je 2015. između Irana, pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, Sjedinjene Države i Francuska) i Njemačke. Prema sporazumu, Iran se obvezao obuzdati svoje nuklearne aktivnosti i staviti ih pod potpunu kontrolu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u zamjenu za odustajanje od sankcija koje su prethodno nametnuli Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, Europska unija i SAD.

Komentari

komentar





You may also like