Iranski brodovi pokušali zarobiti britanski tanker

Tri manja broda iranskog Korpusa straže islamske revolucije u srijedu su bezuspješno pokušali zarobiti britanski naftni tanker u Perzijskom zaljevu, izvijestio je CNN.

Tanker British Herutage plovio je iz Perzijskog zaljeva u zonu Hormuškog tjesnaca, kada su u jednom trenutku njemu prišli iranski brodovi i tankeru naredili promjenu kursa i uplovljavanje  u iranske teritorijalne vode. Američki zrakoplov snimio je video incidenta.

Fregata britanske Kraljevske mornarice HMS Montrose, koja je bila u pratnji tankera i osiguravala sigurnu plovidbu, usmjerila je svoje oružje prema iranskim brodovima i izdala im usmeno upozorenje, nakon čega su se iranski brodovi povukli.

Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je incident u kojemu su sudjelovala, kako je navedeno, tri iranska broda koja su narušila međunarodno pravo vezano uz slobodu plovidbe.

„HMS Montrose bio je primoran stati između iranskih broodova i British Heritage i izdati usmeno upozorenje iranskim brodovima, koji su nakon toga otišli. Mi smo zabrinuti tom akcijom i nastavljamo pozivati iransku vladu na deeskalaciju stanja u regiji“, navodi britansko MO.
Korpus straže islamske revolucije negira vijest da su iranski brodovi željeli zaustaviti britanski tanker, priopćila je u četvrtak iranska agencija Fars.

Međutim, u srijedu je iranski predsjednik Hasan Rouhani, na zasjedanju iranske vlade, izjavio kako će Velika Britanija „uvidjeti posljedice“ zadržavanja tankera s iranskom naftom, prošloga tjedna u Gibraltaru (vidi poveznicu ispod teksta). „Ja govorim Britancima da su oni inicijatori nesigurne situacije i da če oni kasnije shvatiti posljedice toga“, kazao je Rouhani.

Iran zaprijetio zadržavanjem britanskog tankera, kao protuodgovor!

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like