Iranski general prijeti da će Americi “slomiti zube” ako se ne povuku iz regije

Vođa iranskih snaga Quds, specijaliziranih za operacije u inozemstvu, zahtijeva da američka vojska ukloni snage iz regije i obećao da će poniziti najmoćniju svjetsku vojsku ako napravi pogrešan potez protiv Teherana. Govoreći u četvrtak, brigadni general Esmail Qaani, iz elitnog Zbora islamske revolucionarne garde i zapovjednik snaga Quds, obećao je nastaviti braniti svoju zemlje dok je hvalio borce “mučenike'”, prenosi iranski Fars.

Usmjeravajući svoje komentare prema Washingtonu, Qaani je rekao da bi SAD trebale biti spremne na poniženje gore od onog koje su doživjeli u Afganistanu. Pozvao je Ameriku da se jednom zauvijek makne iz regije. Qaani tvrdi da su SAD godinama sakatile Iran sankcijama, ali da se plima okrenula i sada je red na Amerikancima da pate.

Naglašavajući napredak Irana u vojnoj opremi i drugim tehničkim dostignućima, zapovjednik je rekao da SAD zna da “ako učini i najmanji potez protiv Irana, bit će mu slomljeni zubi.”

Odnosi između SAD-a i Irana nisu se poboljšali od pristupanja Joea Bidena na mjesto predsjednika ranije ove godine. Bivši predsjednik Donald Trump pokrenuo je pogoršanje odnosa, jednostrano otkazavši nuklearni sporazum dogovoren pod Obaminom administracijom i uvođenjem štetnih sankcija Teheranu 2018. Pokušaji da se SAD i Iran vrate u okvire sporazuma iz 2015., koji je ograničio nuklearne ambicije Teherana, još nisu realizirani.

Komentari

komentar
You may also like