Hossein Amir-Abdollahian iran iranski ministar

Iranski ministar vanjskih poslova stigao u Moskvu

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian stigao je kasno sinoć u službeni posjet Moskvi, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova na svom Telegram kanalu. Ministra i njegovo izaslanstvo u zračnoj luci dočekali su dužnosnici ruskog ministarstva vanjskih poslova, kao i iranski veleposlanik u Rusiji i osoblje moskovskog veleposlanstva te zemlje.

“Jedno od pitanja koje ćemo pokrenuti tijekom naših sutrašnjih razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom bit će JCPOA [Zajednički sveobuhvatni akcijski plan za iranski nuklearni program]”, rekao je iranski ministar. “Rusija je odigrala učinkovitu ulogu u novoj rundi pregovora 4+1 u Beču, koja je trajala nekoliko mjeseci. Naše ruske kolege nastavljaju ispunjavati svoje obveze vezane uz povratak strana za pregovarački stol”, tvrdi.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će Abdollahian posjetiti Moskvu na poziv ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Kako se navodi u priopćenju ministarstva, strane će razgovarati o različitim aspektima bilateralnih odnosa, kao i o pojedinim pitanjima regionalnog i međunarodnog dnevnog reda od zajedničkog interesa.

S druge strane, novinska agencija Tasnim izvijestila je da Abdollahian planira u Moskvi razgovarati o razvoju međunarodnog prometnog koridora sjever-jug i razmotriti aktivnost zajedničkog međuvladinog povjerenstva za trgovinsku i gospodarsku suradnju. Abdollahianov posjet ruskoj prijestolnici isprva je bio planiran za siječanj, ali su se strane dogovorile odgoditi ga za kasniji datum. Među temama koje će se pokrenuti su pripreme za sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova Rusije, Turske, Irana i Sirije o poboljšanju veza između Damaska ​​i Ankare.

Osim toga, strane će razgovarati o drugom sastanku u formatu “tri plus tri” o pomirenju u regiji Južnog Kavkaza, kao i o sirijskim naporima za pomirenje u okviru formata iz Astane. Također je moguće da će se ministri pozabaviti pitanjem Ukrajine. Strane će također razgovarati o situaciji na Bliskom istoku u kontekstu ranije najave o obnovi diplomatskih veza između Irana i Saudijske Arabije, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova uoči razgovora.

Iranski veleposlanik u Rusiji Kazem Jalali rekao je ranije da postoje “ozbiljni razlozi” vjerovati da će sveobuhvatni sporazum o bilateralnoj suradnji između Teherana i Moskve biti potpisan do kraja godine, te da će dokument o uspostavi zone slobodne trgovine s Iranom i bit će ratificirana Euroazijska ekonomska unija (EAEU). Jalali je također izrazio nadu da će se Rusija i Iran kasnije ove godine dogovoriti o bezviznom putovanju za individualne turiste. Trenutno je putovanje bez viza iz Rusije u Iran moguće samo u grupama.





Komentari

komentar

You may also like