Iranski nosač helikoptera i razarač po prvi put ušli u Atlantski ocean

Prošlog tjedna izvijestili smo o američkom oštrom upozorenju Iranu zbog navodnog mogućeg prijevoza oružja u Venezuelu svojim vojnim brodom.

Međutim, čini se kako Teheran ovo upozorenje nije shvatio previše ozbiljno, barem ako je suditi prema slijedećoj vijesti:

Kontraadmiral iranskih pomorskih snaga Habibollah Sayyari izjavio je u četvrtak kako su dva vojna broda te zemlje po prvi put ušla u Atlantski ocean.

Prema njegovim riječima, radi se o nosaču helikoptera Makran i razaraču Sahand domaće proizvodnje, koji su 10. svibnja napustili luku Bandar Abbas na jugu Irana. U Atlantski ocean ušli su bez pristajanja u luke drugih zemalja.

Brodovi će nastaviti ploviti prema Sjevernom Atlantskom oceanu, što će biti najduža pomorska misija u zemlji, dodao je iranski kontraadmiral.

Zapadni mediji tvrde kako je odredište iranske flotile Venezuela. Nedavno je američki medij Politico izvijestio kako Bidenova administracija vjeruje da iranski brodovi prenose oružje za Venezuelu ili Kubu, te da se brod Makran uputio duž istočne obale Afrike „moguće do Venezuele“.





Washington je spreman uvesti nove sankcije Teheranu ako se pokaže da je svrha premještanja iranske flote na Atlantik prijenos oružja u druge zemlje, izjavio je 10. lipnja glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Ako je ovo pokušaj prijenosa oružja ili kršenja međunarodnih obveza na drugi način, bit ćemo spremni odgovoriti”, izjavio je Price.

 





Komentari

komentar

You may also like