Iranski nuklearni pregovori: Ne uspijevamo postići dogovor, kaže šef IAEA-e

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), rekao je sinoć da su pregovori održani jučer s iranskim dužnosnicima bili “intenzivni”, ali da se dvije strane “ne mogu složiti” o nekoliko točaka prijepora između agencije i Teherana, prenosi DW.

“Unatoč mojim najboljim naporima, ovi opsežni pregovori i razmatranja o rješavanju neriješenih pitanja zaštite Irana pokazali su se nedovoljnim”, rekao je Grossi na tromjesečnom sastanku odbora guvernera IAEA-e.

Grossi se prošlog tjedna požalio na ograničenja u radu inspektora IAEA-e, rekavši da su inspektori morali trpjeti “pretjerano nametljive tjelesne pretrage” od strane sigurnosnih službi u Iranu.

Glasnogovornik Iranske organizacije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi rekao je da su se razgovori između dviju strana ipak dogovorili o nastavku konzultacija. “Razgovori između šefa agencije Rafaela Grossija i iranskih dužnosnika u Teheranu odvijali su se u konstruktivnoj atmosferi i dvije su strane postigle opći dogovor o tome kako se baviti pitanjima od interesa”, dodao je Kamalvandi.

Prema iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015., Teheran je pristao ograničiti obogaćivanje urana i omogućiti šire inspekcije nuklearnih postrojenja u zamjenu za ublažavanje sankcija. Međutim, nakon što su Sjedinjene Države napustile sporazum i ponovno primijenile sankcije 2018., Iran je ponovno počeo obogaćivati ​​nuklearno gorivo i ograničavati pristup lokacijama. Ovotjedni razgovori uslijedili su uoči novih pregovora u Beču koji su zakazani za ponedjeljak između Irana i svjetskih sila o oživljavanju raskinutog sporazuma.

Komentari

komentar





You may also like