Iranski odgovor SAD-u: naši zrakoplovi koriste se u Iraku za borbu protiv terorista

Izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa od 3. veljače, na televiziji CBS, o američkim planovima da ostave svoju vojsku u Iraku, kako bi ona „nadzirala Iran“ kao „stvarni problem“, izazvala je brojne reakcije u Iraku, a danas se na istu temu oglasio i iranski Glavni stožer oružanih snaga.

Ali prije toga podsjetimo da je jučer predsjednik Iraka Bahram Saleh izjavio kako Trump nije tražio nikakvu dozvolu Bagdada o svojim namjerama te ga zbog toga otvoreno upozorio, riječima: „Ne preopterećujte Irak svojim problemima! SAD su velika sila, ali ne namećite nam svoje vlastite političke prioritete“.

U utorak, 5. veljače, zapovjednik Glavnog stožera iranske vojske, brigadni general Mohammad Hossein Bagheri, izjavio je kako se obnovljeni iranski zrakoplovi sovjetske proizvodnje u Iraku koriste za borbu protiv terorističkih postrojbi (agencija Mehr). Radi se o nekoliko iranskih zrakoplova Su-22 i Su-25, datih „našoj braći u Iraku za borbu s terorizmom“, kazao je iranski general. Pri tom je usporedio udio iranske borbe protiv terorizma na Bliskom istoku s onim američkim, kazavši, kako su „SAD bacile trilijune dolara u Zapadnoj Aziji i da te rashode sadašnji predsjednik naziva potpunim gubitkom“. „SaudijskaArabija i cionistički režim … troše stotine milijuna dolara u regiji, a njihov glavni cilj je suprostavljanje iranskom otporu“, izjavio je iranski general Baghari.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like