Iranski predsjednik: Ciljat ćemo srce Izraela u slučaju i najmanjeg poteza protiv nas

Iranske oružane snage ciljat će na srce Izraela ako učine i “najmanji potez” protiv Islamske Republike, rekao je predsjednik Ibrahim Raisi na današnjoj vojnoj paradi.

Do ovakve prijeteće izjave došlo je za vrijeme zaustavljenih pregovora između Teherana i svjetskih sila o oživljavanju nuklearnog pakta iz 2015. godine. Izrael, za kojeg se vjeruje da ima jedini nuklearni arsenal na Bliskom istoku, ne vjeruje u korist takvog sporazum i tvrdi da ga neće vezati nikakav iranski nuklearni sporazum. Osim toga, iz Izraela prijete da bi na kraju mogli poduzeti jednostranu akciju protiv iranskih nuklearnih lokacija.

“Cionistički režimu [Izrael], trebali biste znati da … ako poduzmete i najmanji potez protiv naše nacije, naše će oružane snage ciljati samo srce cionističkog režima”, rekao je Raisi u televizijskom govoru na vojnoj paradi povodom obilježavanja nacionalnog dana vojske, prenosi Tasnim.

Postrojbe su marširale ispred podija gdje je stajao Raisi s vojnim časnicima. Helikopteri su letjeli iznad njih, a padobranci su se spuštali iznad paradnog područja u blizini grobnice ajatolaha Ruhollaha Homeinija, osnivača Islamske države. Sjedinjene Države i Iran sudjeluju u neizravnim pregovorima više od godinu dana kako bi spasili pakt iz kojeg je Donald Trump odlučio izaći. Washington je napustio sporazum 2018. i ponovno uveo sankcije Teheranu. No, razgovori su obustavljeni prošlog mjeseca zbog neriješenog pitanja oko toga je li Zbor islamske revolucionarne garde (vojska koja održava politički poredak države nakon revolucije) na popisu stranih terorističkih organizacija. Zahtjev Teherana je bio da Washington ove vojne snage ukloni s tog popisa.

Iran optužuje Izrael za nekoliko napada na objekte povezane s nuklearnim programom i za ubijanje iranskih znanstvenika iz tog sektora. Izrael nije niti demantirao niti potvrdio te optužbe. “Naša strategija je obrana, a ne napad”, rekao je Raisi, dodajući da je “iranska vojska vrlo dobro iskoristila priliku sankcija kako bi se osnažila, a naša vojna industrija je sada u najboljem stanju.”

Komentari

komentar





You may also like