Iranski predsjednik i katarski emir razgovarali o „povijesnim mogućnostima“ za suradnju

Iranska agencija Tasnim izvjestila je o telefonskom razgovoru, održanom u četvrtak na veče, između iranskog predsjednika Hasana Rouhanija i katarskog emira Tamima bin Hamada al-Thanija. Potonji se tom prigodom zahvalio Iranu za pomoć koju je pružio Kataru zbog „nemilosrdnih sankcija“.

Katarski emir također je pohvalio iranski „načelni stav“ glede unutararapske krize i izrazio spremnost za učvršćenje veza s Iranom „u svim sferama“. Katar je u potpunosti spreman iskoristiti „povijesnu mogućnost“ za proširenje svojih odnosa s Iranom.

Ovoj vijesti moramo pridodati i onu, prema kojoj se katarski veleposlanik u Iranu, u subotu, 26. kolovoza, vratio na svoju dužnost u Teheranu, nakon 21-nomjesečnog izbivanja sa svoje funkcije zbog katarske solidarnosti sa Saudijskom Arabijom,  nakon uništenja njezinog veleposlanstva u velikim prosvjedima građana u iranskom glavnom gradu. Prosvjedi su, opet, bili posljedica saudijskog službeno provedenog odrubljivanja glave tamošnjem vodećem šijtskom svećeniku. Katar je, tada, kao i veliki broj ostalih islamskih zemalja, u znak prosvjeda povukao svog veleposlanika iz Irana.

Odnosi između Katara i prosaudijskog bloka arapskih država (Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat) zaoštrili su se 5. lipnja, nakon što je Rijad optužio Dohu za sponzoriranje islamističkog terorizma u regiji i u znak prosvjeda s njim prekinuo diplomatske odnose. Naknadno je prosaudijski blok uveo i gospodarske sankcije ali i kopnenu prometnu blokadu te zemlje, nakon čega je ona zatražila i dobila potporu Irana i svog ključnog regionalnog saveznika – Turske. Od tada pa do danas stanje se nije bitnije promijenilo, osim što je „s dnevnog reda“ skinuta mogućnost saudijsko-emiratske vojne intervencije u Katar.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like