Iranski predsjednik: Pregovori s SAD-om ne mogu postojati samo radi pregovaranja

Iranski predsjednik Ibrahim Raisi izjavio je jučer da bi nuklearni pregovori između Irana i svjetskih sila trebali rezultirati uklanjanjem američkih sankcija protiv njihove islamske republike. “Ne oklijevamo u pregovorima … ali ono što tražimo je ukidanje sankcija … Pregovori moraju biti usmjereni na ishod”, rekao je u televizijskom govoru u subotu navečer, prenosi Mehr.

Raisi je napomenuo da Iran neće prihvatiti “pregovore radi pregovora”. Iran i pet preostalih strana (Kina, Rusija, Njemačka, Francuska i UK) u nuklearnom sporazumu iz 2015., općenito poznatom kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), opet su počeli pregovarati o oživljavanju sporazuma nakon jednostranog povlačenja SAD-a u svibnju 2018. Nakon šest rundi razgovora, strane su rekle da postoje ozbiljne razlike između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u pogledu obnove sporazuma i uvjeta sporazuma. SAD traži da Iran ograniči i odustane od proizvodnje nuklearnog arsenala (koji bi ugrozio američke saveznika Izrael, Saudijsku Arabija i UAE), a zauzvrat nudi da će smanjiti ili povući sankcije Iranku koje su ozbiljno naštetile toj državi.

Raisi je najavio i borbu protiv korupcije, reformu visokog obrazovanja i transparentniji odnos prema javnosti. Tvrdi da će iskrenije  javnosti iznositi probleme s kojima se Iran susreće kako bi obnovio povjerenje između javnosti i visoke politike.

Komentari

komentar

You may also like