Iranski predsjednik stiže u EU, prvi put nakon izlaska SAD-a iz nuklearnog sporazuma

Iranski predsjednik Hassan Rouhani krajem lipnja odlazi na službenu turneju po zemljama Europske unije, što će biti njegov prvi posjet Europi nakon jednostranog američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma s Iranom, objavila je iranska agencija Mehr.

U glavnom gradu Švicarske, Bernu, Rouhani će potpisati sporazum i memorandum o političkoj, gospodarskoj i kulturnoj suradnji dviju zemalja.

Nakon toga iranski predsjednik odlazi u Beč, gdje će se susresti s austrijskim predsjednikom i kancelarom. Također se očekuje potpisivanje niza međudržavnih sporazuma, priopćeno je u ponedjeljak, 18. lipnja, u službi za odnose s javnošću iranskog predsjednika.

Podsjećamo: Iran je upozorio vodeće zemlje svijeta kako ne nemjerava ostati unutar sporazuma o svom nuklearnom programu, potpisanog u srpnju 2015.g., ukoliko i sam iz njega „ne izvlači korist“ nakon jednostranog povlačenja SAD-a i najave Washingtona o uvođenju nikada strožih sankcija protiv Teherana i inozemnih tvrtki koje s njim budu surađivale.To je Hassan Rouhani 12. lipnja jasno dao do znanja francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tijekom njihovog telefonskog razgovora. Tada je iranski čelnik Macronu zahvalio za francuski stav po pitanju nuklearnog sporazuma, ali je, osim deklarativne potpore od strane Europske unije, zatržio i konkretna, praktična jamstva i mjere koje će Iranu omogućiti nesmetan nastavak započete suradnje i operacionalizacije postignutih sporazuma i ugovora s europskim tvrtkama.

Nakon Trumpove odluke od 8. svibnja, o američkom izlasku iz nuklearnog sporazuma, članice EU – potpisnice tog sporazuma (Velika Britanija, Njemačka i Francuska), ali i službeni Bruxelless, najavile su nastavak njegove primjene neovisno o američkom jednostranom izlasku i prijetnjama sankcijama. Međutim, postavlja se pitanje, može li EU do 4. studenog, kada ističe američki rok za inozemne tvrtke koje posluju s Iranom da se iz tih poslova povuku ili im također slijede sankcije, pronaći učinkoviti pravni okvir za zaštitu svojih tvrtki od jednostranih američkih sankcija. Naime, već se primjećuje strah brojnih europskih kompanija, prije svega onih iz energetskog sektora, da im Bruxelless tu zaštitu neće moći pružiti i da su zbog nepostojanja čvrstih jamstava primorane same donijeti svoju odluku o nastavku suradnje s Iranom, a time i same riskirajući i same snoseći eventualne posljedice od američkih protumjera.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like