Iranski predsjednik: Trumpu se suprostavio američki narod, Biden treba popraviti štetu

Iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju je izjavio da bi nova američka administracija trebala popraviti greške Trumpove administracije. Trump je naime povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom te je nametnuo Teheranu oštre ekonomske sankcije.

Stoga je Teheran neskriveno favorizirao Bidena, koji je bio potpredsjednik, kada je potpisan nuklearni sporazum s Iranom (JCPOA) kojim su ukinute sankcije, u zamjenu za kontrolu razvoja iranskog nuklearnog programa.

“Trumpovoj štetnoj politici usprotivio se američki narod. Iduća američka administracija trebala bi iskoristiti priliku da popravi greške iz prošlosti. Iran favorizira konstruktivnu interakciju sa svijetom”, rekao je Rohani, prenosi Reuters.

Iranski potpredsjednik Ešak Džahangiri a Twitteru je objavio kako je “konačno, objavom rezultata američkih izbora, završila era Trumpa i njegovog pustolovnog i ratobornog tima”

“Nadam se da ćemo vidjeti promjenu destruktivnih politika SAD, povratak pravu i međunarodnim obvezama te poštivanje drugih nacija”, dodao je Džahangiri.

Savjetnik iranskog predsjednik Hesamedin Ašena objavio je na Twitteru da su se “Iranci hrabro izdržali, dok kukavica nije otišla”, objavljeno je na mrežnoj stranici iranske državne televizije Press TV.





Press TV piše da je Iran “pozdravio kraj Donalda Trumpa i mandat njegovog tima ‘jastrebova’, izražavajući nadu da će se njegov nasljednik, Joe Biden, vratiti vladavini prava i poštivati druge nacije”.

Komentari

komentar





You may also like