Iranski predsjednik tvrdi da je sa Zapadom dogovoren kraj sankcija

Iranski predsjednik Hassan Rouhani danas je izjavio za iranski Fars: ” Sve strane su se dogovorile podići sve veće sankcije na naftu, petrokemiju, morski promet, osiguranja, centralu banku itd. Napravili smo glavni korak i dogovorili detalje. Glavni dogovor je postignut. Ostali su još neki problemi do završnog dogovora”.

Unatoč navodima predsjednika, isti medij prenosi ministra vanjskih poslova Seyeda Abbas Araghch-ija koji govori da “neki ključni problemi još nisu dogovoreni”. Po njemu, SAD bi unilateralno trebale ukloniti sankcije prema Iranu, ali i da bi SAD trebale promijeniti politiku prema Iranu u okviru Vijeća sigurnosti UN-a.

Moguće je da se predsjednik i ministar ne slažu oko toga koji dogovori su “ključni” ili da ministar želi, diplomatski opreznije nego predsjednik, zadržati pregovaračku poziciju kroz neizvjesnost.

Prisjetimo se kako su SAD, pod vodstvom Donalda Trumpa 2018., izašle iz iranskog nuklearnog sporazuma (JCPOA) i nametnule Iranu oštre sankcije koje su prilično naštetile ekonomiji ove države.

Ipak, i ministar Aragchi se nada kako bi upravo idući tjedan, u novom krugu pregovora u Beču, mogao biti postignut konačni dogovor.

 





Komentari

komentar

You may also like