Iranski ratni brod zakačio američko besposadno plovilo i počeo ga odvlačiti, ali ga je morao pustiti

Iranska Revolucionarna garda zaplijenila je američki besposadni brod danas u Perzijskom zaljevu i pokušala je odvući. Ipak, otpustili su brod-dron kojeg su teglili tek kada su im se približili američki veći ratni brod i helikopter američke mornarice, rekli su američki dužnosnici, prenosi Navy Times.

Incident označava prvi put da se nova operativna jedinica plovila-dronova mornaričke 5. flote sa sjedištem na Bliskom istoku našla na meti Irana. Iako je presretanje završilo bez sukoba, napetosti su i dalje visoke između Washingtona i Teherana dok pregovori o nuklearnom sporazumu između Irana i svjetskih sila “vise o koncu”. Iranski ratni brod “Shahid Baziar” pričvrstio je uže za američki “Saildrone Explorer” u središnjem dijelu Perzijskog zaljeva u međunarodnim vodama u ponedjeljak kasno navečer, rekao je zapovjednik Timothy Hawkins, glasnogovornik američke pete flote. Plovilo je tada počelo vući Saildrone Explorer, koji nosi kamere, radare i senzore za daljinsko praćenje na moru, rekao je Hawkins. No, ubrzo su reagirali USS Thunderbolt, mornarički obalni patrolni čamac, kao i helikopter MH-60 Seahawk i krenuli za iranskim brodom koji odvlači njihovo besposadno plovilo.

Glasnogovornik Hawkins je rekao da je incident završio mirno nakon otprilike četiri sata jer su Iranci otkačili uže za vuču s drona i napustili područje jer su američke snage bile u blizini. General američke vojske Michael “Erik” Kurilla, koji vodi Središnje vojno zapovjedništvo, pohvalio je posadu Thunderbolta za njen odgovor. “Ovaj incident još jednom pokazuje kontinuiranu destabilizirajuću, nezakonitu i neprofesionalnu aktivnost Irana na Bliskom istoku”, rekao je u priopćenju. Iranski IRGC nije priznao incident.

Američka peta flota pokrenula je svoju bespilotnu jedinicu Task Force 59 prošle godine. Područje djelovanja američke pete flote uključuje ključni Hormuški tjesnac, usko ušće Perzijskog zaljeva kroz koje prolazi 20% sve svjetske nafte. Također se proteže sve do Crvenog mora u blizini Sueskog kanala, vodenog puta u Egiptu koji povezuje Bliski istok sa Sredozemljem i tjesnaca Bab el-Mandeb kod Jemena. U ovom području se događa sve više morskih incidenata.

Komentari

komentar

You may also like