Iranski šef sigurnosti upozorio SAD: ne igrajte se vatrom u Siriji

U srijedu, 28. lipnja, iranska agencija Tasnim objavila je riječi glavnog tajnika iranskog Visokog vijeća za nacionalnu sigurnost Alija Shamkhanija, koji je reagirao na nedavne američke prijetnje službenoj sirijskoj vladi zbog njezinih navodnih priprema novog napada kemijskim oružjem.

Shamkhani, inače i glavni savjetnik iranskog vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hameneija, glede toga američkoj je administraciji poručio da se „ne igra s vatrom“.

„Objavljivanje neutemeljenih optužbi protiv sirijske vlade dio je američkog političkog scenarija za prikrivanje vlastitih promašaja na nekoliko frontova suprostavljanja terorizmu i stavljanja prepreka pred Damask u njegovoj stvarnoj  borbi protiv terorizma“, izjavio je šef iranskog Visokog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjećamo, Bijela kuća je u ponedjeljak priopćila kako posjeduje obavještajna saznanja o pripremi novog kemijskog napada od strane sirijske vojske i da će, ukoliko do njega dođe, sirijska vlada „platiti visoku cijenu“. Idućeg dana nova glasnogovornica Stete Departmenta Heather Nauert, na konferenciji za novinare priopćila je kako SAD nije predočio dokaze o navodnoj pripremi novog kemijskog napada i da ih neće dostavljati jer se radi o informacijama obavještajnog karaktera koje se proučavaju na visokoj razini unutar američke administracije.

Sirijska vlada te je optužbe odmah odbacila kao potpunu insinuaciju, koja za cilj ima traženje opravdanja za novi američki napad na sirijsku vojsku koja postiže velike rezultate u borbi protiv terorističkih organizacija i ubrzano oslobađa svoju zemlju.
Jučer je američki CNN objavio informaciju prema kojoj je SAD rasporedio svoju flotu u Istočnom Sredozemlju u napadačku formaciju i da je ona u svakom trenutku spremna izvršiti novi napad na sirijske vojne snage u zračnoj bazi „Al-Sharyat“, u regiji Homs, na koju je 7. travnja izvršen napad krstarećim raketama „Tomahawk“. Međutim, CNN je također objavio kako je Pentagon procijenio da novi napad neće biti potreban jer je službeni Damask shvatio ozbiljnost američkog upozorenja i odustao od pripreme i izvršenja novog kemijskog napada.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like