Iranski tanker u pratnji ruskih vojnih brodova doplovio u Siriju

Mijenjaju se odnosi u regiji

Američki portal USNI News (U.S. Naval Institute) objavio je kako je prošli tjedan iranski naftni tanker Samah ušao u Sredozemno more kroz Sueski kanal, nakon čega je prestao slati podatke o svojoj lokaciji i odredišnoj točci. Međutim činjnice ukazuju kako je tanker u pratnji ruskih vojnih brodova otplovio u Siriju.

Nakon neugodnih iskustava koje su iranski tankeri imali posljednje dvije godine, poput onog s Velikom Britanijom kada su se britanski vojni specijalci iskrcali na iranski supertanker Adrian Darya 1 i sproveli ga u Gibraltar pod sumnjom da vozi naftu za Siriju (Sirija je od početka građanskog rata pod embargom EU za uvoz nafte) i nakon uvođenja američkih sankcija protiv iranskog energetskog sektora, ovaj potez Rusije nedvojbeno izazva veliku pozornost. Njezina uloga u zaštiti iranskih brodova može promijeniti dinamiku zbivanja u istočnom dijelu Sredozemnog mora, jer su se u prošlosti iranski tankeri, koji su htjeli doći u Siriju, presretali od strane britanskih vojnih brodova.

Prema navodima američkog medija, pratnju ruske pomorske flote može se razmatrati kao potez upozorenja, koji povećava političke i vojne rizike miješanja britanske ili bilo čije druge zapadne flote.

Podsjeća se na gore spomenuti incident iranskog tankera s Britancima u Gibraltaru, nakon čega su iranski vojni brodovi zarobili tanker pod britanskom zastavom u Perzijskom zaljevu. Na kraju je iranski tanker bio pušten iz Gibraltara pod uvjetom da neće isporučiti naftu u Siriju, ali je nakon nekoliko dana svejedno svoj teret dostavio toj arapskoj zemlji.
Ovoga je puta iranski tanker izabrao logičniju i puno kraću rutu kroz Crveno more i Sueski kanal. Prema podacima specijaliziranog navigacijskog portala za brodove MarineTrafic, nakon izlaska iz Sueskog kanala tanker Samah je nestao iz automatskog sustava identifikacije AIS. Istodobno je ruski vojni brod Akademik Pashin s juga Sirije krenuo prema Sueskom kanalu, a dva su se broda vjerojatno susrela 14. listopada, jer su idući dan bili primijećeni od strane satelita na putu prema Siriji.

Obavještajni analitičar Frank Bottema izjavio je kako je, osim spomenutog ruskog broda, u pratnji iranskog tankera sudjelovao i ruski vojni brod Vice Admiral Kulakov. U jutro, 17. listopada, iranski tanker Samah već je bio usidren u sirijskom naftnom terminalu Baniyas. Ruski brod Akademik Pashin tada je otplovio na zapad, u smjeru Grčke.

 

Komentari

komentar

You may also like