Iranski vojni zapovjednik: Izrael nas ne može napasti bez američkog “zelenog svjetla”

Visoki iranski zapovjednik rekao je danas kako Izrael nema mogućnost napada na iranske nuklearne ili vojne baze bez odobrenja SAD-a i upozorio je da će se svaka izraelska agresija suočiti snažnim odgovorom koji može precizno ciljati infrastrukturu korištenu za napad. Gholamali Rashid, načelnik središnjeg zapovjednog stožera iranskih oružanih snaga, dao je ove primjedbe uoči velike iranske vojne vježbe danas. Rashid je ustvrdio da Izrael nije u stanju ispuniti bilo kakvu prijetnju iranskim nuklearnim i vojnim objektima bez “zelenog svjetla i potpore Washingtona”, izvještava Mehr. Odgovor će biti “razoran protunapad na sve baze, centre, puteve i prostor koji se koristi za izvršenje agresije od strane Izrael i to bez odlaganja”, tvrdi.

S druge strane, Izrael je rekao da neće dopustiti Iranu da dobije nuklearno oružje i da zadržava pravo djelovati sam protiv tog programa, bez potpore drugih nacija, protiv onoga što vidi kao egzistencijalnu prijetnju. Ranije ovog mjeseca, ministar obrane Benny Gantz rekao je da je obavijestio američke dužnosnike da je dao upute izraelskim obrambenim snagama da se pripreme za napad na Iran. Visoki američki dužnosnik također je rekao da će izraelski i američki vojni čelnici razgovarati o mogućim vojnim vježbama za vježbanje uništavanja iranskih nuklearnih objekata u potencijalnom najgorem scenariju ako nuklearni pregovori ne uspiju, piše The Times of Israel.

Izrael je navodno odobrio proračun od oko 1,5 milijardi dolara koji će se koristiti za pripremu vojske za potencijalni napad na iranski nuklearni program. Uključuje sredstva za razne tipove zrakoplova, dronove za prikupljanje obavještajnih podataka i jedinstveno naoružanje potrebno za takav napad, koji bi morao ciljati i snažno utvrđene podzemne objekte.

Iranska Revolucionarna garda organizirala je veliku vojnu vježbu diljem juga zemlje usred pojačanih napetosti izvijestila je državna TV. Zrakoplovna divizija garde, kopnene trupe i pomorske snage pridružile su se petodnevnoj vježbi, navodi se u izvješću, s pomorskim snagama koje su spremne za manevriranje u strateškom Hormuškom tjesnacu, uskom prolazu kroz koje prolazi 20% svjetske nafte.

Komentari

komentar





You may also like