Iranski zrakoplovi, umjesto u Damask, slijeću u rusku bazu „Hmeymim“

Po drugi put u dva tjedna, iranski zrakoplov, koji je iz Irana letio za Siriju, sletio je u rusku zračnu bazu „Hmeymim“, smještenoj u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Latakiji. Transportni zrakoplov, koji je poletio iz Teherana, prizemljio se u ruskoj bazi zbog izbjegavanja mogućeg napada izraelskih zračnih snaga na zračnu luku glavnog grada Damaska, izvijestila je agencija Al-Masdar News. Konačno odredište, kao i vrsta njegovog tereta nisu navedeni.  

Prema navodima iste agencije, od 14. svibnja, Izrael niti ne skriva kako prati svaki iranski korak u Siriji, i da je spreman izvršiti napad i pri najmanjoj sumnji da Iran u Damask prebacuje oružje i vojnu tehniku, poglavito ofanzivne sustave.

Ovo je posve nova situacija kada iranski zrakoplovi slijeću u rusku vojnu bazu u Siriji. Taj je potez logičan s pozicije Teherana, jer je nemoguće očekivati da bi se izraelski zrakoplovi usudili borbeno djelovati po ruskoj vojnoj bazi, ne samo zbog političkih razloga, već i s obzirom da bi i prije izvršenja napada oni postali meta tamošnje snažne ruske protuzrčne obrane koja se brine za sigurnost baze. Pokušat ćemo naknadno doznati više detalja o političkom aspektu ovog novog momenta, koji se sigurno nije dogodio bez znanja i odobrenja Moskve.

 

Komentari

komentar





You may also like