Irska se priprema za mogući trgovački rat između EU i UK

Europska komisija mogla bi suspendirati trgovinski sporazum o Brexitu ako UK prestane provoditi pravila Europske unije u sjevernoirskim lukama, rekao je u utorak potpredsjednik irske vlade Leo Varadkar, a prenosi Politico.

Varadkar je rekao da se pododbor irske vlade za Brexit ponovno sastao “kako bi ponovno pokrenuo pripreme za nepredviđene situacije” u vezi potencijalnog raskida sporazuma između EU i UK. Sporazum o trgovini i suradnji dogovoren je u prosincu 2020. Upitan je li Irska spremna za mogući trgovinski rat s UK, njezinim glavnim tržištem za izvoz hrane i pića, Varadkar je za radio RTE u Dublinu rekao: “Pripremamo se.”

Varadkar je bio irski premijer tijekom trajanje većine pregovora o Brexitu i trebao bi ponovno preuzeti čelnu poziciju u prosincu 2022. Sada tvrdi da su Britanci vjerojatno skloni raspletu prošlogodišnjih sporazuma. “Mislim da nitko ne želi vidjeti da Europska unija suspendira Sporazum o trgovini i suradnji s Britanijom”, rekao je Varadkar. “Ipak, ako bi Britanija postupila na takav način da se odustaje od protokola [Sjeverne Irske], i odustane od Sporazuma o povlačenju, Europska unija ne bi imala drugu opciju osim da uvede ono što nazivamo mjerama rebalansa i da reagira. Stvarno se nadam da Britanija neće krenuti ovim putem. Premijer Johnson uvijek je govorio o želji da se Brexit završi. Brexit sada je na neki način dovršen. Ali ovakav rasplet potencijalno to poništava.”

U Sjevernoj Irskoj, u međuvremenu, dolazi do sve većeg sukoba u politici i na ulici između britanskih unionističkih struja i irskih nacionalistički težnji UK. Primarni ministar (slično premijeru) u Sjevernoj Irskoj, Paul Givan, čija je Demokratska unionistička stranka podržala Brexit, strogo je protiv trgovinskih pravila oko Sjeverne Irske koja su dogovorili Frost i Johnson i rekao je da još uvijek očekuje da će UK pokrenuti “izvanredni” članak 16. protokola i zaustaviti barem neke provjere britanskih proizvoda koji stiže u luke od Belfasta do Larna. Dva autobusa oteta su i zapaljena u proteklom tjednu u Belfastu i istočnom predgrađu Newtownards, što je dovelo do djelomične obustave autobusnog prijevoza u nekim unionističkim četvrtima.

Komentari

komentar




You may also like