„Iščupat ćemo oči onima koji prijete Libanonu!“ Eskalira sukob arapskih monarhija i Libanona

Do normalizacije odnosa između ključnih arapskih monarhija i također arapske države Libanona (koji je pod većinskim utjecajem njima konkurentnog Irana) nikako da dođe usprkos željama Rijada i Abu Dhabija. O tome svjedoči i najnovija vijest koja kaže kako je Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavilo o povlačenju iz Libanona svih diplomata i službenog osoblja veleposlanstva te arapske monarhije iz Bejruta, kao i odlazak svih državljana UAE iz ove zemlje, objavljuje televizija Al Arabiya.

“Ministarstvo je ovu odluku pripisalo trenutačnoj političkoj situaciji u Libanonu”, navedeno je.

Libanon je trenutačno u diplomatskom sukobu s monarhijama Perzijskog zaljeva zbog komentara svog ministra informiranja Georgea Kordahija o Saudijskoj Arabiji i sudjelovanju UAE u ratu u Jemenu. Kordahi je, naime, još početkom kolovoza u jednom od intervjua izjavio kako se jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, “brane od strane agresije (arapske koalicije)” Tu Arapsku koaliciju zapravo čine Saudijska Arabija i UAE, pa je ljutnja Abu Dhabija i Rijada razumljiva.

Saudijska Arabija je odgovorila protjerivanjem libanonskog veleposlanika iz Rijada i zabranom uvoza proizvoda iz te zemlje. Bahrein i Kuvajt slijedili su primjer najveće arapske monarhije, nakon čega su UAE također povukli diplomate iz Bejruta i zabranili svojim građanima putovanje u Libanon, navodi medij Eadaily, koji dodaje kako je libanonski premijer Najib Mikati pokušao spriječiti eskalaciju međuarapske krize još na početku diplomatskog sukoba odbacivši Kordahijeve komentare i naglašavajući kako oni nemaju nikakve veze s politikom njegove vlade. Međutim, očito uzaludno.

Sam ministar Kordahi izjavio je u nedjelju kako njegova ostavka “ne dolazi u obzir”, ustvrdivši da su stavovi koje je iznio “osobni stavovi izneseni prije nego što je postao članom vlade”.

Na novonastalo stanje, na samo sebi svojstven način reagirala je i proiranska šijitska stranka Hezbollah.





Jedan od čelnika tog pokreta, Sayed Hashem Safieddin, izjavio je 1. studenog slijedeće: “Isčupat ćemo oči onima koje prijete Libanonu!”

Komentari

komentar





You may also like