ISIL-ova zasjeda: ubijen general sirijske vojske i desetci vojnika

Iako se klasične vojne i frontalne borbe u siriji bliže kraju, ta će zemlja, nedvojbeno, još dugo biti izložena terorističkim napadima različitih organizacija ili individualnim samoubilačkim akcijama.

Da je tome tako, svjedoči i maloprijašnja vijest prema kojoj su borci „Islamske države“ organizirali zasjedu u zoni zračne luke Dumeir, u regiji Damask.

„Ubijen je brigadni general Hadim Asaad, odgovoran za sigurnost zone Dumeir, i još dva časnika, kao i desetci vojnika, a još ih je petoro ranjeno“, kazao je sirijski vojni izvor za rusku agenciju RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, iznenadni napad uslijedio je u vrijeme inspekcije zone Tel-Dakwa, a teroristi su došli iz smijera pustinje.

Zona Dumeir u regiji Damask u potpunosti je prešla u ruke vlade u Damasku u travnju ove godine, nakon sporazuma, prema kojem su pobunjenički borci, prethodno predavši teško naoružanje, organizirano preveženi na sjever Sirije, u zonu grada Jarablusa u blizini granice s Turskom.

Prema pristiglim informacijama, u regiju Damask (koja je, inače, u potpunosti očišćena od ISIL-ovih boraca) borci „Islamske države“ stigli su iz zone široke 55 kilometara, koja je pod nadzorom organizacije „Jeish al-Suvvar“ („revolucionarna vojska“). Taj su radijus, u kojem je zabranjeno vojno djelovanje, proglasile Sjedinjene Države oko svoje vojne baze kraj grada At-Tanf, na tromeđi s Irakom i Jordanom, kako bi spriječili pokušaje sirijske vojske i njima odanih šijtskih postrojbi da vrate nadzor nad tim strateški važnim sirijskim pograničnim gradom. U međuvremenu je njegova strateška važnost izgubila na značaju jer je sirijska vojska uspjela izbiti na rijeku Eufrat i na određenim se dijelovima granice s Irakom teritorijalno povezala s iračkom vojskom ili tamošnjim proiranskim šijtskim organizacijama. Međutim, bazu At-Tanf Amerikanci sada koriste za obuku boraca iz protuvladinih sunitskih organizacija, kojima žele zamijeniti među arapskim stanovništvom istočno od Eufrata omražene kurdske postrojbe iz sastava SDF. Sirijska i ruska vojska često su optuživale Amerikance i  za omogućavanje prebacivanja radikalnih boraca iz zone At-Tanf u dijelove zemlje pod nadzorom sirijske vojske, gdje oni pokušavaju vršiti diverzantske i terorističke napade. Ukoliko je suditi po ovom današnjem, u tome su postali učinkoviti i opasni.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like